Blogs over het vak drama

Blogs over het vak drama

Wij delen onze kennis over het vak drama graag met jou!

Blogs over het vak drama

Wij delen onze kennis over het vak drama graag met jou!

Actueel: Hoe bereid je je dramales voor?

Net zoals je dat bij ieder ander soort les doet, bereid je een dramales goed voor. Dit voorkomt chaos en geeft jou en de leerlingen een zeker gevoel. Wat kun je doen om je dramales goed voor te bereiden?

blog een dramales voorbereiden

Andere blogs over het vak drama

blog over het vak drama  show dont tell in de dramales

Show, don't tell in de dramales

Een belangrijk advies bij schrijfopleidingen is ‘Show, don’t tell’. Oftewel ‘Vertel het niet, maar laat het zien’. Ook in de dramales kun je dit principe gebruiken om interessantere scènes neer te zetten.

Thematisch werken in de dramales

In onze lesmethode vind je honderden volledig uitgewerkte dramalessen, meestal rondom een thema. In dit artikel geven we je een aantal tips waarmee je zelf dramalessen rondom een thema kunt schrijven.

blog over het vak drama een prentenboek in de dramales

Welk prentenboek is geschikt voor een dramales?

Een mooi boek is een fijne inspiratiebron voor dramatisch spel. Maar niet elk boek is even geschikt om in de dramales in te zetten. We vertellen je graag wat onze criteria zijn bij het kiezen van een boek.
blog over het vak drama - groepsvorming - gouden weken

5 fases in groepsvorming (Gouden Weken)

In de Gouden Weken, de eerste paar weken na de zomervakantie, leg je de basis voor de rest van het schooljaar.
blog over het vak drama - De vierde wand

Wat is de vierde wand? En hoe werkt het? 

Meestal wordt in toneelstukken gespeeld met een vierde wand. Maar hoe werkt deze vierde wand?.

blog over het vak drama - een verteller in je voorstelling

Een verteller in de voorstelling. Wel of niet doen?

Bij sommige producties is het fijn om gebruik te maken van een verteller in de voorstelling. Maar bij andere voorstellingen juist niet. 

Blogs over het vak drama - extra rollen bedenken

Extra rollen bedenken

Het is je vast weleens overkomen. Je bent bezig met het maken van de afscheidsmusical of weeksluiting en je komt één of meerdere rollen tekort. Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat iedere leerling een rol in de voorstelling heeft?
blog over het vak drama - slow motion scenes maken

Slow motion scènes maken

Slow motion betekent letterlijk langzame beweging en is een bekende term uit de filmwereld. Het gebruik ervan vergroot de spanning, de ontroering en houdt de aandacht van de kijker langer vast.

blogs over het vak drama - kostuums in de dramales

Kostuums in de dramales

Kinderen vinden niets leuker dan zichzelf verkleden. Van kleuters tot bovenbouw, bijna ieder kind beleeft plezier aan het zich uitdossen als een ander. In dit artikel lees je hoe je kostuums in kunt zetten in de dramales.

blog over het vak drama - waarom drama geven?

Drama? Vijf redenen waarom je er vooral niet aan moet beginnen.

Misschien geef je als leerkracht weinig of geen dramaonderwijs. En daar heb je vast een hele goede reden voor. Of zelfs meerdere. Herken je je bijvoorbeeld in één van onderstaande?
blog over het vak drama - verschil toneel, theater en drama

Wat is het verschil tussen toneel, theater en drama?

Wij krijgen vaak de vraag wat het verschil is tussen toneel, theater en drama. Logisch, want de termen worden nogal eens door elkaar gebruikt. Hieronder de verschillen en overeenkomsten.

blog over het vak drama - spelvormen - van pantomime tot tableaus

Van pantomime tot tableaus - een introductie in spelvormen

In dit artikel bespreken wij de 5 basisspelvormen, die in DramaOnline gebruikt worden: pantomime, improvisatie, tableaus, toneelspel en bewegingsspel. Een spelvorm vormt het uitgangspunt van een dramales.

blog over het vak drama - spelvorm pantomime

Pantomime - één van de spelvormen in de dramales 

Bij pantomime wordt een situatie of verhaal uitgebeeld met behulp van mimiek, gebaren en lichaamstaal. Er wordt geen tekst en attributen gebruikt.

blog over het vak drama - spelvorm improvisatie

Improvisatie - één van de spelvormen in de dramales 

Bij improvisatie wordt het spelverloop van tevoren niet vastgelegd, maar direct en impulsief ingezet. Improvisatie wordt ook wel omschreven als spontaan spel.
blog over het vak drama - spelvorm tableaus

Tableaus - één van de spelvormen in de dramales

 De spelvorm tableaus - ook wel tableau vivant oftewel levend schilderij. De spelers bevriezen een bepaalde handeling, personage of situatie, waardoor een levend schilderij ontstaat.  

blogs over het vak drama - spelvorm toneelspel

Toneelspel - één van de spelvormen in de dramales 

Toneelspel is de meest bekende werkvorm. In veel theatervoorstellingen, films en series wordt toneelspel gebruikt. Deze techniek zal bij de leerlingen ook het meest bekend zijn wanneer zij denken aan acteren of drama.

blog over het vak drama - rol van de leerkracht

Wat is mijn rol als leerkracht tijdens een dramales? 

“Kun je even komen helpen, juf?” - “Wij weten niet wat we moeten doen.” Komen deze reacties van leerlingen tijdens een maakopdracht je bekend voor? Lees dan zeker even onze blog over jouw rol als leerkracht tijdens een dramales! 
blog over het vak drama - teacher in role

Hoe werkt de spelvorm teacher-in-role?

 In een aantal van onze dramalessen gebruiken we de spelvorm teacher-in-role. Een laagdrempelige en fantasievolle manier om met de leerlingen tot spel te komen. In dit artikel leggen we je graag uit hoe het werkt. 

blog over het vak drama wie wat waar in de dramales

Wie, Wat, Waar

In de dramales wordt vaak gewerkt met de Wie, Wat en Waar. Maar wat wordt daar eigenlijk mee bedoeld? En hoe kun je deze 3 W’s inzetten?

blog over het vak drama - hoe bereid je de dramales voor?

Een dramales voorbereiden

Net zoals je dat bij ieder ander soort les doet, bereid je een dramales voor. Dit voorkomt chaos en geeft jou en de leerlingen een zeker gevoel.
blog over types en personages

Types en personages

De termen typetje en personage worden vaak door elkaar heen gebruikt. Maar toch betekenen ze niet helemaal hetzelfde.
Blog stemgebruik in de dramales

Stemgebruik in de dramales

Bij veel speltechnieken, zoals toneelspel of tekstacteren, wordt de stem ingezet. Door in de dramales al aandacht te besteden aan goed stemgebruik, zijn de spelers tijdens presentatiemomenten beter en prettiger verstaanbaar.

Blog over het vak drama timing

Timing

Een abstract begrip binnen de theaterwereld is timing: de keuze voor het juiste moment. In je dramales zul je merken dat sommige kinderen van nature een goede timing hebben en anderen juist niet.

Wil je meer weten over het vak drama?

Plus toegang hebben tot honderden kant-en-klare dramalessen & dramaoefeningen, creatieve dagstarters, instructievideo's en een leerlijnmodule?