Een verteller in de voorstelling (artikel)

Een verteller in de voorstelling (artikel)

Vooral bij producties voor jonge spelers is het fijn om gebruik te maken van een verteller. Als leerkracht kun je hiermee zowel informatie aan het publiek geven als spelaanwijzingen aan de spelers. Hierdoor hoeven de leerlingen zelf minder bezig te zijn met de volgorde van de handelingen, maar krijgen ze deze ‘voorgezegd’. 

Ook in situaties die lastiger te begrijpen zijn voor het publiek, bijvoorbeeld in een scène met pantomime of tableaus, kan de rol van een verteller houvast geven.

Wees echter wel terughoudend in de aanwezigheid van de verteller. Het kan namelijk ervoor zorgen dat spel bij de leerlingen weggehaald wordt. De rol van verteller dient als ondersteuning van het spel en niet als vervanging ervan.

Denk dus goed na welke elementen beter verteld en welke beter gespeeld kunnen worden. 

 

Over de schrijver
Rik startte ruim 15 jaar geleden als groepsleerkracht op een Daltonschool. Inmiddels is hij ICT-coördinator op een aantal basisscholen. Uit zijn liefde voor het vak drama en voor ICT is het idee voor DramaOnline ontstaan. Binnen DramaOnline houdt hij zich bezig met het ontwikkelen van het systeem achter de lesmethode en de multimediale toepassingen.
Reactie plaatsen