creatieve kronkel - creatieve dagopener

Creatieve Kronkel

Voor een fantasievol begin van de schooldag!

Creatieve Kronkel

Voor een fantasievol begin van de schooldag!

Met onze Creatieve Kronkel van de Dag kun je je leerlingen op een creatieve manier kunt laten beginnen aan de schooldag. Deze fantasievolle opdrachten vormen een belangrijk onderdeel van onze online lesmethode. Elke week in een schoolperiode staat er in de lesmethode een nieuwe Kronkel klaar ter inspiratie. 


Maar niet alleen onze abonnees kunnen gebruik maken van de Creatieve Kronkels. Elke maand plaatsen we op deze pagina een nieuwe Creatieve Kronkel. Zo kun je toch samen met je leerlingen op een creatieve manier de dag starten!

De laatste Creatieve Kronkels van de Maand

Spiegelbeeld

In tweetallen


Ga tegenover elkaar zitten in precies dezelfde houding.


Begin samen langzaam te bewegen, waarbij je ervoor zorgt dat jullie houding gelijk blijft.

Geluidentekening

Hoe ziet geluid er uit?


Pak een vel papier en een paar potloden of stiften. Ga zitten met je ogen dicht en luister naar de geluiden om je heen. Teken nu de geluiden die je hoort. Je maakt hierbij onderscheid tussen harde en zachte geluiden, geluiden dichtbij en ver weg, eenmalige en voortdurende geluiden.


Er is geen goed of fout; teken wat je hoort op een manier die jij vindt passen bij de geluiden.


Als je klaar bent met tekenen, kun je je geluidentekening vergelijken met die van een klasgenoot. Zie je overeenkomsten en verschillen?

lion

Hoe gebruik ik een Creatieve Kronkel in de klas?

Voor aanvang van de schooldag plaats je de kronkel op het digibord. Bij binnenkomst in de klas zien de leerlingen deze opdracht en kunnen er direct over nadenken. Soms alleen, soms in tweetallen of kleine groepjes. De uitkomsten en ideeën kunnen vervolgens klassikaal gedeeld worden. Zo kun je cognitieve dagopeners (“de som van de dag”) afwisselen met creatieve opdrachten.

Nog 10 Creatieve Kronkels voor jou!

Goedemorgen

Stel dat er een klein landje tussen Duitsland en België ontdekt wordt. Hoe zeggen de mensen daar ‘Goedemorgen’?

Kleurcode

Bedenk een naam voor een nieuw uitgevonden kleur.

Een alternatief sprookje

In het sprookje ‘Hans en Grietje’ vinden de broer en zus de weg naar hun huis terug. Bedenk een ander einde, waarbij ze de weg terug niet vinden, maar het verhaal wel goed afloopt.

Van klein naar groot

Schrijf het kleinste dier op dat je kent. Hierna schrijf je een iets groter dier op. Ga hiermee door totdat je bij het grootste dier dat je kent bent aangekomen. Maak de lijst met dieren zo lang mogelijk.

Een eigen verhaal

Vertel samen een verhaal, waarbij je om de beurt een woord zegt. Het verhaal begint met ‘Toen ik vanochtend wakker werd…’

Een magische toverdrank

Welke 5 ingrediënten moeten volgens jou in een bijzondere toverdrank?

Dit ben ik in letters

Welke woorden passen bij jou?


Schrijf je naam op een vel papier. Bij iedere letter van je naam bedenk je een woord dat bij jou past. Denk aan hobby's, je lievelingsdier, je favoriete kleur, een karaktereigenschap, enzovoort.


Bijvoorbeeld LISA: Leeuw - Intelligent - Sushi - Atletiek 

Wonderlijke wolken

Wat zie je allemaal in deze wolkenlucht?

Plaatjesverhaal

Bedenk een kort verhaal met deze vijf plaatjes. Vertel je verhaal aan iemand anders.

Mug versus tijger

Bedenk 5 redenen waarom een mug jaloers zou kunnen zijn op een tijger.

Elke week een Creatieve Kronkel op jouw lesprogramma?

De Creatieve Kronkels zijn een vast onderdeel van onze lesmethode. Als abonnee krijg je elke week in een schoolperiode een nieuwe Creatieve Kronkel, die je op je lesprogramma kunt zetten.