blog extra rollen bedenken voor je voorstelling
Over het vak drama
Eva Mesman
Over het vak drama
05/21/2024
0

Extra rollen bedenken (blog over het vak drama)

05/21/2024
0

Het is je vast weleens overkomen. Je bent bezig met het maken van de afscheidsmusical of weeksluiting en je komt één of meerdere rollen tekort. Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat iedere leerling een rol in de voorstelling heeft?

Het dubbelen van rollen

De meest voor de hand liggende optie is het dubbelen van rollen. Kun je een rol die eigenlijk door één persoon gespeeld wordt door meerdere personen laten spelen? Komt Roodkapje in het bos twee wolven tegen? Of zelfs drie. Het dubbelen van rollen kan heel komisch en versterkend werken. Zeker als de drie wolven een compleet tegenovergesteld karakter hebben, waardoor ze elkaar telkens in de weg zitten. Ook in hun fysiek kun je veel kanten op met een personage gespeeld door meerdere spelers. De wolven kunnen bijvoorbeeld telkens tegen elkaar opbotsen als ze op zoek zijn naar een lekker hapje.

Het uitbreiden rondom bestaande rollen

Wat je ook kunt doen is het uitbreiden rondom bestaande rollen. Misschien heeft het personage een zus of vader. Of heeft de koning een bediende. Denk hierbij na over de relatie die zij onderling hebben. Vliegen de twee zussen elkaar continu in de haren of zijn ze juist beste vriendinnen? Is de bediende een vertrouweling voor de koning of werkt hij op zijn zenuwen?

Het creëren van een omgeving

Een andere tip is het creëren van een omgeving waarin een personage terechtkomt. Als één van de personages uit eten gaat, kun je het restaurant vormgeven door middel van extra rollen. Een kok, meerdere gasten, een recensent. Hier kun je niet alleen inzoomen op de locatie, maar ook op de situatie. Wie weet brandt het eten in de keuken aan waardoor de brandweer op de stoep staat. Of komt de minister-president inclusief bodyguards onverwacht eten, verslikt zich in een bloemkoolroosje en moet mee met de ambulance.

Laat de leerlingen gerust meedenken bij het creëren van extra rollen. Door samen te improviseren en te onderzoeken, ontdek je waar er nog ruimte in het verhaal zit. En dan kan het zomaar gebeuren dat een korte bijgeschreven scène uit kan groeien tot een memorabel moment waar iedereen het later nog over heeft.


Reacties