Thematisch werken in de dramales (artikel)
16 november 2023 

Thematisch werken in de dramales (artikel)

In onze lesmethode vind je honderden volledig uitgewerkte dramalessen, meestal rondom een thema. Bijvoorbeeld aansluitend bij een boek, periode in de geschiedenis of feestdag. Maar misschien werk jij met je groep aan een thema waarvoor wij nog geen lesmateriaal beschikbaar hebben. In dit artikel geven we je een aantal tips waarmee je zelf dramalessen rondom een thema kunt schrijven.

Bestaande les als uitgangspunt

De makkelijkste manier om zelf een dramales te ontwerpen is vanuit een bestaande les als basis. Op dit moment hebben wij bijvoorbeeld geen dramales voor de kleuters over dino’s. (Komt er trouwens wel aan binnenkort ;-)) Wel staat er een les voor groep 1/2 over monsters online. Met een paar kleine aanpassingen kun je de les over monsters ombuigen naar een les over dinosaurussen. In de kernopdracht maken ze dan geen monstermuseum, maar een natuurhistorisch museum met beelden van dino’s.

Dus ga op zoek naar een les met een gelijksoortig thema en zet deze naar je eigen hand.Favoriete oefeningen inzetten

Hebben je leerlingen favoriete dramaoefeningen? Die kun je ongetwijfeld ombuigen naar ieder gewenst thema. Een duidelijk voorbeeld hiervan is één van onze favoriete oefeningen: Ontsnapte gevangenen

De gevangenen die ontsnapt zijn uit de gevangenis, kunnen ook prima Hans en Grietjes zijn die wegrennen voor de heks. Of dino’s die niet gevangen willen worden door een jager. Of Pieten die op de daken bezig zijn met het rondbrengen van de cadeautjes en niet gesnapt mogen worden door de slapende kinderen.

Door een aantal losse oefeningen te combineren, kun je een dramales samenstellen. Let dan wel op de structuur en opbouw die bij een dramales belangrijk zijn.


Brainstormen over thema

Wanneer je zelf een dramales wilt schrijven rond een bepaald thema, dan kun je eerst brainstormen over dit onderwerp. In je eentje of samen met je groep. Welke dingen komen er bij je op als je denkt aan...? In het geval van de Romeinen kun je denken aan Romeinse cijfers, volksvermaak, Romeinse kunst, sportwedstrijden, belangrijke gebouwen en beroemde uitvindingen. Kies één van deze onderdelen als basis voor je les. Een dramales over Romeinse cijfers en volksvermaak en beroemde uitvindingen is te complex. Houd het simpel. Met het onderwerp Romeinse cijfers kun je al zonder problemen een les vullen. 

In het zoekfilter bij de oefeningen in onze lesmethode kun je vervolgens zoeken op het onderwerp ‘cijfers’. Gebruik deze oefeningen als basis voor je zelfbedachte les en met een paar kleine aanpassingen gaat het lesmateriaal over Romeinse cijfers.


Kom je er ondanks deze tips toch niet uit? Geen paniek! Neem gewoon contact met ons op. Wij maken regelmatige dramalessen op aanvraag die wij vervolgens in de methode plaatsen. 

Een les aanvragen bij het thema Romeinen is trouwens niet nodig. Daar staat er al een aantal van in de methode. :-)
Over de schrijver
Eva is jeugdtheatermaker en dramadocent. Vanuit haar ervaring met cultuureducatie binnen het basisonderwijs is het idee voor DramaOnline geboren. Binnen DramaOnline is Eva verantwoordelijk voor het ontwikkelen van het lesmateriaal en het geven van trainingen.
Reactie plaatsen