Ontsnapte gevangenen

Eén van de meest favoriete dramaoefeningen van onze gebruikers (en die van ons!) is Ontsnapte gevangenen. Omdat hij gemakkelijk uit te voeren is, tot de verbeelding spreekt bij zowel kleuters als bovenbouwers en zo lekker spannend is. En hij past in elk thema, want de gevangenen kunnen net zo goed Sneeuwwitjes of ridders zijn.

We hebben de oefening hieronder compleet voor je uitgewerkt. Veel plezier ermee!

Ontsnapte gevangenen

Je verdeelt de leerlingen in maximaal 5 groepen. Elke groep gaat in de ruimte achter elkaar staan. De leerlingen zijn ontsnapte gevangenen. Degene die voorop loopt, beeldt uit welke route zij gaan en in welke handelingen zij daarbij nodig hebben. Laat enkele voorbeelden zien: over slootjes springen, slingeren aan een touw en tijgeren over de grond. De volgers doen dit zo goed mogelijk na.

Wanneer je de muziek stopt, staan de leerlingen stil. Jij of één van de leerlingen speelt op dat moment de politieagent, die op zoek is naar de gevangenen. Als de muziek weer start, sluit de voorste leerling achter de laatste aan en beeldt de volgende een nieuwe route uit.

Tip: Deze oefening is zeer geschikt om aan te passen als onderdeel van een thema. De gevangenen kunnen ook Sneeuwwitjes zijn op de vlucht voor de jager of dieren die proberen te ontsnappen uit de dierentuin.


Muziek Ontsnapte gevangenen downloaden

(Dit nummer staat op Les CD1, onderdeel van de lesmethode DramaOnline)


Wil je graag meer dramaoefeningen bekijken? We hebben er ruim 800 in onze lesmethode staan. Plus honderden kant-en-klare dramalessen, een digitale lessenmaker, instructievideo's en een leerlijnmodule.