arrow_drop_up arrow_drop_down
Dramalessen voor Week tegen Pesten (21 t/m 25 september 2020)
8 september 2020 
in Actueel

Dramalessen voor Week tegen Pesten (21 t/m 25 september 2020)

Van 21 t/m 25 september 2020 vindt de Week tegen Pesten plaats. Dit is hèt moment om extra aandacht te besteden aan groepsvorming in de klas. De sfeer die je als leerkracht in de eerste weken na de zomervakantie neerzet, heeft een impact op de rest van het jaar en bepaalt voor een groot deel de mate waarin pestgedrag voorkomt.

Lessenserie DramaOnline voor ‘Week Tegen Pesten’

Samen met Stichting Omgaan met Pesten (www.omgaanmetpesten.nl) heeft DramaOnline een lessenserie ontwikkeld met als doel het pesten bespreekbaar en inzichtelijk te maken. Drama is het vak bij uitstek om te werken aan een positief zelfbeeld, een goede samenwerking en een prettige sfeer in de klas.

De lessenserie bestaat uit 4 dramalessen (één voor iedere combinatiegroep). De lessen zijn onderdeel van onze lesmethode en uiteraard ook na de Week tegen Pesten prima in te zetten.

Ik kan het (groep 1/2)
Deze dramales voor de kleuters gaat over zelfvertrouwen. De leerlingen ervaren het verschil tussen sterke en zwakke houdingen. Ze maken hierbij de verbinding met hun eigen kwaliteiten. In de kernopdracht maken de leerlingen in tweetallen een drietal beelden waarin ze laten zien waar zij goed in zijn.

Ik kom voor mezelf op (groep 3/4)
In deze les voor groep 3/4 staat het thema voor jezelf en anderen opkomen centraal. De les begint met elkaar ontmoeten en helpen. Vervolgens worden verschillende situaties gespeeld waarin het belangrijk is om voor jezelf of een ander op te komen. Welke lichaamstaal en tekst is hierbij wenselijk? Als inspiratiebron hiervoor worden de kaarten uit het spel “Ik denk me sterk” gebruikt.

Hier ben ik (groep 5/6)
De leerlingen van groep 5/6 ontdekken op welke manieren je je sterk of zwak kunt voelen en uiten. Er wordt onderzocht welke gesproken taal past bij een weerbare lichaamstaal. In de kernopdracht maken de leerlingen in groepjes een scène waarin een negatieve situatie door middel van een helpende gedachte op de spelkaart omgebogen wordt naar een positieve situatie.

Ik geef mijn grenzen aan (groep 7/8)
De les voor groep 7/8 gaat over omgaan met eigen en andermans grenzen. De leerlingen maken kennis met de helpende gedachten in het “Ik denk me sterk” spel. Ze helpen elkaar om deze gedachten in beeld om te zetten en bedenken een eigen helpende gedachte. Ze improviseren scènes waarbij het belangrijk is om grenzen aan te geven, in zowel fictieve als herkenbare situaties. Hierbij wordt aandacht besteed aan wenselijk en niet-wenselijk gedrag.

De dramalessen zijn gratis toegankelijk voor onze abonnees. Nog geen abonnement op DramaOnline? Kijk hier voor meer informatie over onze lesmethode.

Gratis lespakket ‘Samen maken we het verschil’

Stichting Omgaan met Pesten heeft een gratis lespakket beschikbaar, dat niet alleen ingezet kan worden tijdens de Week tegen Pesten, maar ook in de rest van het schooljaar. Het lespakket richt zich dit jaar op groepsvorming en is geschikt voor het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs en andere organisaties waar jeugd en jongeren samenkomen.

Week tegen Pesten

Met het lespakket wil de stichting scholen en andere organisaties inspireren om spelenderwijs met elkaar in gesprek te gaan, elkaar te inspireren en stimuleren, om samen een groep te zijn. Hierdoor wordt de positieve dynamiek in een groep en sociale veiligheid bevorderd. Door ieder lid in de groep te zien en te waarderen voelen groepsleden zich sterker en minder kwetsbaar. Daardoor durven zij het verschil te maken.

Het lespakket bestaat uit diverse werkvormen, tips en tools. Je kunt zelf kiezen wat het beste bij jouw leerlingen past. Elkaar leren kennen, bewegen en samenwerken zijn kernwoorden die in de werkvormen terugkomen.

Je kunt het gratis lespakket aanvragen via deze link.

Over de schrijver
Eva is jeugdtheatermaker en dramadocent. Vanuit haar ervaring met cultuureducatie binnen het basisonderwijs is het idee voor DramaOnline geboren. Binnen DramaOnline is Eva verantwoordelijk voor het ontwikkelen van het lesmateriaal en het geven van trainingen.
Saskia van Eijk
Door

Saskia van Eijk

op 26 August 2018

Beste mensen van DramaOnline, Zijn de lessen rondom pesten ook apart te bestellen voor onze school? Met vriendelijke groet, Saskia van Eijk, cultuurcoördinator en leerkracht

Eva (DramaOnline)
Door

Eva (DramaOnline)

op 26 August 2018

Beste Saskia, Bedankt voor je interesse. De lessen 'Omgaan met pesten' zijn onderdeel van onze lesmethode en dus alleen beschikbaar voor abonnees van DramaOnline. Mocht je meer willen weten over de lesmethode en de abonnementen, dan verwijs ik je graag naar dit overzicht: https://dramaonline.nl/abonnementen/ Met vriendelijke groet, Eva Mesman DramaOnline

Reactie plaatsen