dramalessen over thema's van de kinderboekenweek

Dramalessen Kinderboekenweek 2024 - Lekker Eigenwijs!

Van 2 tot en met 13 oktober 2024 is het Kinderboekenweek. Wij hebben speciale lessen voor je gemaakt in het thema 'Lekker Eigenwijs'. 

Dramalessen Kinderboekenweek 2024 - Lekker Eigenwijs!

Van 2 tot en met 13 oktober 2024 is het Kinderboekenweek. Wij hebben speciale lessen voor je gemaakt in het thema 'Lekker Eigenwijs'. 
Van 2 tot en met 13 oktober 2024 is het zo ver: Kinderboekenweek 2024. Het thema is dit jaar 'Lekker Eigenwijs'. Oftewel, lekker doen waar je zelf zin in hebt.


En gelukkig zijn er een heleboel kinderboeken met sterke personages, die een beetje eigenwijs zijn en laten zien hoe leuk het is om helemaal jezelf te zijn en te doen wat jij wilt. Denk bijvoorbeeld aan de verhalen van Annie MG Schmidt over Floddertje en Pluk, het boek 'De NEEhoorn' van Marc-Uwe Kling of de avonturen van Mees Kees van Mirjam Oldenhave. 


Wij werken momenteel hard aan een speciale, lekker eigenwijze lessenserie.  De lessen zijn bijna klaar en zullen binnenkort te vinden zijn in onze methode! 

Dramalessen voor het Kinderboekenweek-thema 'Lekker Eigenwijs'

dramalessen groep 1-2

Stiekeme plannetjes

De kleuters doen in deze dramales stiekeme dingen. Dingen die heel leuk zijn om te doen, maar vaak niet mogen. Op het bed springen bijvoorbeeld. Of in regenplassen stampen, 10 ijsjes op een dag eten of de hele nacht wakker blijven. De leerlingen schakelen in spel tussen braaf doen wat je gezegd wordt en eigenwijs zelf op avontuur gaan.
dramalessen groep 3-4

Alleen op reis

In deze dramales gaat de middenbouw alleen op reis. Zonder ouders, helemaal alleen. De leerlingen bedenken redenen waarom dat een slecht idee is. En beelden uit dat ze daar zeker niet naar luisteren. Alleen komen ze onderweg uiteraard wel wat problemen tegen.
dramalessen groep 5-6

Dingen die je beter niet kunt doen

De leerlingen van groep 5/6 maken in deze dramales een handboek met dingen die je beter niet kunt doen. Dingen die leuk of spannend zijn, maar zeker niet handig, veilig of netjes.
dramalessen groep 7-8

Lekker veilig

In deze dramales bedenken de leerlingen situaties en handelingen die volwassenen gevaarlijk vinden, maar zij juist leuk. In de kernopdracht bedenken de leerlingen in groepjes een uitvinding waarmee een kind volledig beschermd door het leven kan gaan.

Deze dramalessen staan zeer binnenkort klaar voor de leden van onze lesmethode. Nog even geduld!

Meer lessen over de Kinderboekenweek?

Voor elke Kinderboekenweek maken wij een speciale serie dramalessen rondom het actuele thema. Klik op de link hieronder voor het overzicht van alle speciale lessenseries.

Wil je ook eens een dramales geven over lezen, gedichten en boeken?

Dramalessen over een (prenten)boek

Een (prenten)boek kan voor zowel leerlingen als leerkracht een fijne inspiratiebron zijn voor hun spel. In onze lesmethode hebben wij diverse dramalessen, die gebaseerd zijn op een (prenten)boek.

Dramalessen over een gedicht

In onze lesmethode hebben wij diverse dramalessen, die gebaseerd zijn op een gedicht. Denk bijvoorbeeld aan de dramalessen gebaseerd op een gedicht van Annie M.G. Schmidt of op een speciale dichtstijl.

Blog: welk prentenboek is geschikt voor een dramales?

Wil je graag zelf een dramales maken over een prentenboek? Maar weet je niet zo goed of het door jou gekozen boek geschikt daarvoor is? Lees dan even onze blog 'Welk prentenboek is geschikt voor een dramales?'. Daarin vertellen we je graag wat onze criteria zijn bij het kiezen van een boek.