dramalessen over poezie en gedichten

Dramalessen over gedichten en poëzie

Een gedicht als basis voor je dramales. 

Dramalessen over gedichten en poëzie

Een gedicht als basis voor je dramales. 

Op 25 januari is het Internationale Gedichtendag. Dat is ook direct de start van de Poëzieweek (van 25 januari tot en met 31 januari 2024). Het thema van deze Poëzieweek is 'Thuis'. 


In onze lesmethode hebben wij diverse dramalessen, die goed passen bij dit thema. Denk bijvoorbeeld aan de dramalessen gebaseerd op een gedicht van Annie M.G. Schmidt of op een speciale dichtstijl.


Een laagdrempelige manier om je leerlingen kennis te laten maken met poëzie! 

Dramalessen over gedichten:

dramalessen groep 5-6

Dada-gedichten

Een dramales over een Dada-gedicht, een eenvoudig gedicht waarbij de vaste regels worden losgelaten. De leerlingen zetten de gedichten om in een bewegingsscène. 
dramalessen groep 5-6

Omgekeerde wereld

Een dramales over omkeringen in tekst met als uitgangspunt het gedicht 'Leuk is raar' van Harry Jekkers en Koos Meinderts. De leerlingen maken in groepjes een couplet voor een eigen "omgekeerde wereld gedicht". 
dramalessen groep 7-8

Gedichtendans

Een dramales over elfjes, een gedichtsoort bestaande uit 11 woorden verdeeld over 5 regels. De leerlingen schrijven door middel van stoelendans elke een elfje, welke zij vervolgens in drietallen omzetten naar een scène. 
dramalessen groep 7-8

Als iemand ooit mijn botjes vindt (Jaap Robben en Benjamin Leroy)

Dramales waarin gedichten met niet-gebruikte Nederlandse woorden tot leven komen als spannende dieren. De leerlingen zetten een aantal gedichten uit het boek al improviserend om in spel. 

20 mei: Annie MG Schmidt-dag

Natuurlijk kunnen wij ook Nederlands bekendste dichteres niet vergeten. Op 20 mei is het Annie MG Schmidt-dag. Een leuke dag om aandacht te besteden aan haar verhalen en gedichten. Wist je dat wij een aantal dramalessen hebben, die gebaseerd zijn op haar gedichten? 

Dramalessen over gedichten van Annie MG Schmidt

dramalessen groep 1-2

Dikkertje Dap

Een dramales voor kleuters over het meest bekende gedicht van Annie M.G. Schmidt. De leerlingen gebruiken de avonturen van Dikkertje Dap om hun eigen avonturen uit te beelden.

dramalessen groep 3-4

De Spin Sebastiaan

Een dramales over het noodlottige avontuur van een spin uit het verhaal van Annie M.G. Schmidt. De leerlingen zetten in groepjes de strofes van het gedicht om in tekst en beweging.

dramalessen groep 5-6

De heks van Sier-kon-fleks

Een grappige dramales over de bekende heks Sier-kon-fleks van Annie M.G. Schmidt die de stad plaagt met haar plagerijen. De leerlingen bedenken nieuwe strofes en koppelen hier bewegingen aan.

Deze dramalessen staan klaar voor de leden van onze lesmethode.

Niet alleen een dramales over een gedicht, maar ook over een boek?

In onze dramamethode vind je ook een heleboel dramalessen, die gebaseerd zijn op een (prenten)boek). Wij hebben een overzicht voor je gemaakt!