Duik met je dramalessen in het verleden tijdens de Kinderboekenweek!
16 september 2020 

Duik met je dramalessen in het verleden tijdens de Kinderboekenweek!

De Kinderboekenweek komt eraan! Van 30 september tot en met 11 oktober gaan we terug in de tijd met het thema ‘En toen?’. En wat blijkt? Voor het ontdekken van andere tijden heb je helemaal geen tijdmachine nodig! Je kunt de geschiedenis namelijk tot leven laten komen door het lezen van boeken. Of maak het verleden tastbaar door een mooie dramales over geschiedenis in te zetten!

De Nachtwacht

In onze lesmethode vind je natuurlijk al aansluitend materiaal in de vorm van de nieuwe geschiedenislessen.

Speciaal voor het thema ‘En toen?’ van de Kinderboekenweek hebben wij ook nog een nieuwe lessenserie ontwikkeld. Wij hebben gekozen voor het beroemdste schilderij uit de Gouden Eeuw, namelijk ‘De Nachtwacht’ van Rembrandt van Rijn (uit 1642).

Nieuwe lessenserie ‘De Nachtwacht’

In onze lesmethode vind je vier dramalessen met de titel ‘De Nachtwacht (KBW 2020)’. Voor elke combinatiegroep is er één les, passend bij hun belevingswereld. Zo kun je dit thema met de hele school oppakken en afsluitend presentaties voor elkaar geven. Een deel van de oefeningen is voorzien van bijpassende muziek.

  • De leerlingen van Groep 1/2 richten zich in de les op de tegenstelling tussen donker en licht, verplaatsen zich in één van de personages van het schilderij en creëren een eigen versie van De Nachtwacht.
  • In Groep 3/4 ontdekken de leerlingen wat het schilderij zo bijzonder maakt, verplaatsen zich in de personages en creëren een moderne Nachtwacht van hun klas.
  • De leerlingen van Groep 5/6 verdiepen zich in de handelingen passend bij de personages van het schilderij en vertalen dit naar andere beroepsgroepen.
  • In Groep 7/8 bestuderen de leerlingen de verschillen tussen het werk van Rembrandt en andere schilders. Daarnaast leren zij natuurlijke bewegingen in een stilstaand beeld te laten zien en dit af te wisselen met geposeerde beelden.

Je vindt deze dramalessen in onze lesmethode. De lessen zijn gratis te gebruiken voor abonnees. Nog geen abonnement op DramaOnline? Kijk hier voor meer informatie over onze lesmethode.

Achtergrondinformatie

Wil je meer informatie over ‘De Nachtwacht’ en Rembrandt van Rijn? Voor de onderbouw zijn er boekjes beschikbaar als ‘Nijntje X Rembrandt’ en ‘Maurits Muis en Rembrandt’.

Daarnaast is er een speciaal project De Nachtwacht van SchoolTV. Je vindt het via https://beleefdenachtwacht.nl/schooltv/ . Zowel Operatie Nachtwacht als SchoolTV Highlights Tour is interessant om te bekijken. De website geeft een mooi overzicht van het schilderij en de details. De leerlingen kunnen het schilderij in detail bekijken en leren over de achtergrond en de geschiedenis van de Nachtwacht.

Geschiedenislessen over andere thema’s

Wil je graag met je leerlingen in het verleden duiken, maar past het thema van ‘De Nachtwacht’ niet helemaal bij jouw lesprogramma? Wij hebben ook maar liefst 13 andere geschiedenislessen voor je beschikbaar in onze lesmethode, inclusief theaterteksten en spelkaarten. De onderwerpen lopen uiteen van het Oude Egypte tot de Romeinen en van de Ridders tot de Eerste Wereldoorlog. Je leest er meer over op deze pagina. Zet gebeurtenissen uit het verleden om in spel en laat het verleden tot leven komen voor je leerlingen!

En wil je graag een tijdreis maken met je kinderen tijdens je dramales? Dan hebben wij ook nog de leuke dramaoefening ‘De Tijdmachine’ voor je beschikbaar op onze website.

Veel plezier tijdens de Kinderboekenweek!

Over de schrijver
Rik startte ruim 15 jaar geleden als groepsleerkracht op een Daltonschool. Inmiddels is hij ICT-coördinator op een aantal basisscholen. Uit zijn liefde voor het vak drama en voor ICT is het idee voor DramaOnline ontstaan. Binnen DramaOnline houdt hij zich bezig met het ontwikkelen van het systeem achter de lesmethode en de multimediale toepassingen.
Reactie plaatsen