En de Oscar gaat naar ... - Dramalessen over film

En de Oscar gaat naar ... - Dramalessen over film

Zondag 27 maart vindt het belangrijkste evenement in de filmwereld plaats. Dan worden in Hollywood namelijk de Oscars uitgereikt. Er zijn onder andere prijzen voor de beste acteur en actrice, filmmuziek en natuurlijk beste film! 

Speciaal voor de Oscar-uitreiking hebben wij een nieuwe lessenserie rondom het thema film ontwikkeld. In de dramalessen maakt elke combinatiegroep op een andere manier kennis met de filmwereld, bijvoorbeeld door een bezoek aan de bioscoop, het naspelen van een stomme film, het bouwen van een filmset of het maken van een filmtrailer. 

En wist je dat we vanaf 25 maart ook een nieuwe thema CD met filmische muziek hebben? 

  • De bioscoop (groep 1/2) -  In deze dramales brengt de onderbouw een bezoekje aan de bioscoop. Een vrolijke en fantasievolle les, waarbij de kleuters alle facetten van een bioscoopbezoek onderzoeken en uitbeelden.
  • Stomme film (groep 3/4) -  In deze dramales gebruiken de leerlingen groot spel om hun verhaal en emoties zonder geluid goed over te brengen. Ze maken een scène die past in een stomme film, waarbij ze een simpele handeling en verhaallijn zo groot mogelijk neerzetten.
  • En actie! (groep 5/6) - De leerlingen bouwen in deze dramales een filmset. Ze ontdekken welke beroepen passen bij de filmindustrie en beelden deze improviserend uit. 
  • Trailer (groep 7/8) - In deze dramales maakt de bovenbouw aan de hand van een aantal genres een trailer voor een film. Ze denken na over de belangrijke ingrediënten in een trailer en de voorwaarden die ervoor zorgen dat het publiek nieuwsgierig wordt naar een film.

Deze lessen voor groep 7/8 waren al te vinden in de lesmethode. 

  • Slapstick (groep 7/8) - In deze lessen ontdekken de leerlingen wat slapstick is, oefenen zij de verschillende technieken en maken een slapstickscène.
  • Film (groep 7/8) - Deze lessenserie voor groep 7/8 gaat over films. De lessen gaan over het spelen van verschillende filmgenres, het experimenteren met emoties binnen teksten en de Oscaruitreiking.

Bovenstaande dramalessen zijn gratis te gebruiken voor onze abonnees. Nog geen abonnement op DramaOnline? Kijk hier voor meer informatie over onze lesmethode.

thema cd Film - filmische muziek voor bij je dramalesHelemaal passend bij dit thema is onze nieuwe thema CD Film.

Die komt op 25 maart uit en bevat maar liefst 36 instrumentele filmische nummers. Van western tot slapstick, van Bollywood tot fantasy. Met passende titels, zoals "Een giftig toverdrankje" of "Een laatste kus", zodat je zonder te zoeken de juiste muziek binnen handbereik hebt.

Lees meer over de nieuwe thema CD film


Sommige technieken uit de filmwereld kun je ook heel goed toepassen bij je dramales. Denk bijvoorbeeld aan de techniek 'Slow Motion'. Het gebruik ervan vergroot de spanning, de ontroering en houdt de aandacht van de kijker langer vast. In het artikel lees je hoe je je leerlingen in een dramales kunt laten oefenen met deze techniek. 

Naar het artikel 'Slow motion scènes maken'

Over de schrijver
Rik startte ruim 15 jaar geleden als groepsleerkracht op een Daltonschool. Inmiddels is hij ICT-coördinator op een aantal basisscholen. Uit zijn liefde voor het vak drama en voor ICT is het idee voor DramaOnline ontstaan. Binnen DramaOnline houdt hij zich bezig met het ontwikkelen van het systeem achter de lesmethode en de multimediale toepassingen.
Reactie plaatsen