dramalessen over films en oscars

Dramalessen over film

En de Oscar gaat naar ...  

Films als inspiratiebron voor jouw dramales

dramalessen over film

Dramalessen over film

En de Oscar gaat naar ...  

Films als inspiratiebron voor jouw dramales

In de nacht van 10 op 11 maart (Nederlandse tijd) vindt het belangrijkste evenement in de filmwereld plaats. Dan worden in Hollywood namelijk de Oscars uitgereikt. Er zijn onder andere prijzen voor de beste acteur en actrice, filmmuziek en natuurlijk beste film! 

Er was eens... 

Speciaal voor de Oscar-uitreiking hebben wij een lessenserie rondom het thema film ontwikkeld. In de dramalessen maakt elke combinatiegroep op een andere manier kennis met de filmwereld, bijvoorbeeld door een bezoek aan de bioscoop, het naspelen van een stomme film, het bouwen van een filmset of het maken van een filmtrailer. 

Dramalessen over film

dramalessen groep 1-2

De bioscoop

In deze dramales brengt de onderbouw een bezoekje aan de bioscoop. Een vrolijke en fantasievolle les, waarbij de kleuters alle facetten van een bioscoopbezoek onderzoeken en uitbeelden.

dramalessen groep 3-4

Stomme film

In deze dramales gebruiken de leerlingen groot spel om hun verhaal en emoties zonder geluid goed over te brengen. Ze maken een scène die past in een stomme film, waarbij ze een simpele handeling en verhaallijn zo groot mogelijk neerzetten.
dramalessen groep 5-6

En actie!

De leerlingen bouwen in deze dramales een filmset. Ze ontdekken welke beroepen passen bij de filmindustrie en beelden deze improviserend uit.
dramalessen groep 7-8

Trailer

In deze dramales maakt de bovenbouw aan de hand van een aantal genres een trailer voor een film. Ze denken na over de belangrijke ingrediënten in een trailer en de voorwaarden die ervoor zorgen dat het publiek nieuwsgierig wordt naar een film.
dramalessen groep 7-8

Slapstick

In deze lessen ontdekken de leerlingen wat slapstick is, oefenen zij de verschillende technieken en maken een slapstickscène.
dramalessen groep 7-8

Film

Deze lessenserie voor groep 7/8 gaat over films. De lessen gaan over het spelen van verschillende filmgenres, het experimenteren met emoties binnen teksten en de Oscaruitreiking.

Deze dramalessen staan klaar voor de leden van onze lesmethode.

Handeling in slow motion

De leerlingen staan verdeeld in tweetallen verspreid over de ruimte. Je noemt een handeling, die de leerlingen samen zonder geluid te maken uitbeelden, bijvoorbeeld een fietsband oppompen. Je noemt nu verschillende snelheden waarin de tweetallen hun handeling spelen. Er zijn zes mogelijkheden:


 • Normaal: in dit tempo beginnen de leerlingen hun handeling
 • Langzaam: de handeling wordt iets langzamer uitgebeeld
 • Langzaamst: slow motion
 • Snel: de handeling wordt iets sneller uitgebeeld
 • Snelst: overhaasten (fast motion)
 • Stop: de handeling wordt bevroren


Herhaal dit met een aantal handelingen, zoals een schilderij maken, een ijsje eten, een hondenhok timmeren, de vloer vegen en bloemen plukken.


Laat hierna ieder tweetal heel kort bespreken welke handeling en snelheid zij het leukst vonden en laat hen deze om de beurt presenteren.

Schijngevecht

De leerlingen staan in een kring. Eén van de leerlingen geeft de buurman of buurvrouw een vuistslag in het gezicht, zoals in een film, dus zonder de ander daarbij te raken. De leerling doet dat op een overdreven manier en gebruikt daarbij een geluid. De ander incasseert de slag groot en maakt daar ook een geluid bij. Zo gaat het gevecht de kring rond.

Tip: Stimuleer de leerlingen om de bewegingen plus geluiden groot neer te zetten.

Variatie: Je kunt de bewegingen en geluiden ook in slowmotion laten maken.

Ook handig voor het thema film

Instructievideo De bioscoop

De leerlingen worden verdeeld in groepjes van vijf tot zeven personen. Met elkaar maken ze een scene waarbij ze in een bioscoop zitten en een film bekijken. In de scene reageren ze tegelijkertijd op de denkbeeldige film, bijvoorbeeld schrikken of lachen. Hierbij gebruiken ze vooral hun lichaam en af en toe geluid. Stimuleer de leerlingen om de reacties groot neer te zetten. Hierna worden de scenes aan elkaar gepresenteerd. 

Blog 'Slow motion scènes maken'

Sommige technieken uit de filmwereld kun je ook heel goed toepassen bij je dramales. Denk bijvoorbeeld aan de techniek 'Slow Motion'. Het gebruik ervan vergroot de spanning, de ontroering en houdt de aandacht van de kijker langer vast. In het artikel lees je hoe je je leerlingen in een dramales kunt laten oefenen met deze techniek.

Inspiratie voor een eigen dramales over film?

CD Film voor de dramales
CD Film
Muziek als MP3
 • Thema CD Film bestaat uit 36 instrumentale filmische nummers.
 • Van western tot slapstick, van Bollywood tot fantasy.
 • We hebben ieder nummer een passende titel gegeven, zoals "Een giftig toverdrankje" of "Een laatste kus", zodat je zonder te zoeken de juiste muziek binnen handbereik hebt.
 • De perfecte ondersteuning van een filmische scène of voorstelling.
 • Je ontvangt de muzieknummers na betaling als MP3 per mail.

Klaar om met DramaOnline aan de slag te gaan?