arrow_drop_up arrow_drop_down
18 april 2020 

Dramalessen Koningsdag - voor iedere groep een koninklijke dramales

In onze lesmethode hebben we vier dramalessen beschikbaar rondom het thema Koningsdag. Ondanks dat de feestelijkheden dit jaar niet door gaan, willen we het beschikbare lesaanbod wel graag voor je op een rij zetten.

De serie bestaat uit de volgende dramalessen:

In deze dramales volgen de kleuters een snelcursus “Majesteit in 35 minuten”. Wat doet een koning(in) allemaal op een dag? De leerlingen worden gekroond, kleden zich deftig aan, leren majesteitelijk zwaaien en verschijnen fotogeniek in het openbaar. Na deze les hebben Willem-Alexander en Maxima er een groep nieuwe troonopvolgers bij.

 

Bij groep 3/4 worden foto’s gemaakt van het dagelijks leven van de koninklijke familie. De leerlingen bewegen als koning of koningin en bevriezen hun handelingen, waardoor tableaus ontstaan. In de kernopdracht maken de leerlingen in groepjes een serie foto’s, die plotseling verpest wordt door een onverwachte gebeurtenis.

 

Deze improvisatieles voor groep 5/6 gaat over beroemd zijn. Als koning of koningin word je op de voet gevolgd door de pers en het publiek. Je bent veel in het openbaar en wordt uitgenodigd voor belangrijke gebeurtenissen. De leerlingen spelen vanuit verschillende improvisatieopdrachten scènes waarin Willem-Alexander en Maxima in het openbaar verschijnen. Ook op de meest ongunstige momenten.

 

Elk jaar bezoekt het koninklijk echtpaar op Koningsdag een plek in Nederland. Dit jaar bestaat het feestcomité uit jouw groep 7/8 en organiseren de leerlingen van de bovenbouw de feestactiviteiten voor deze dag. Ze laten Willem-Alexander en Maxima hun prachtige dorp of stad zien, zingen het Wilhelmus en spelen Oud-Hollandse spelletjes. En vooral dat laatste gaat niet helemaal zoals gepland.

 

De dramalessen ‘Koningsdag’ zijn gratis te gebruiken voor onze abonnees. Nog geen abonnement op DramaOnline? Kijk hier voor meer informatie over onze lesmethode.

Over de schrijver
Eva is jeugdtheatermaker en dramadocent. Vanuit haar ervaring met cultuureducatie binnen het basisonderwijs is het idee voor DramaOnline geboren. Binnen DramaOnline is Eva verantwoordelijk voor het ontwikkelen van het lesmateriaal en het geven van trainingen.
Reactie plaatsen