dramalessen over Koningsdag en de Koninklijke familie

Dramalessen voor Koningsdag

Voor een oranje tintje aan je dramalessen!

Dramalessen voor Koningsdag

Voor een oranje tintje aan je dramalessen!

Koningsdag komt er weer aan. Dat betekent feest! Met oudhollandse spelletjes, vrijmarkten en een stadsbezoek van de Koninklijke familie. En vergeet vooral de Koningsspelen niet! Een dag vol sport, spel en gezelligheid op school of op de sportvelden.


Geef ook je dramalessen een oranje tintje met onze speciale dramalessen voor Koningsdag!


Van kleuters die in een snelle cursus 'Majesteit in 35 minuten' leren hoe ze majestueus kunnen zwaaien tot de bovenbouw die een feestcomité organiseert voor het koninklijk bezoek; we hebben alles om je klas in de perfecte Koningsdagstemming te krijgen. 

Dramalessen voor Koningsdag in de dramamethode

dramalessen groep 1-2

Majesteit in 35 minuten (improvisatie)

In deze dramales volgen de kleuters een snelcursus “Majesteit in 35 minuten”. Wat doet een koning(in) allemaal op een dag? De leerlingen worden gekroond, kleden zich deftig aan, leren majesteitelijk zwaaien en verschijnen fotogeniek in het openbaar. Na deze les hebben Willem-Alexander en Maxima er een groep nieuwe troonopvolgers bij.

dramalessen groep 3-4

Koninklijke portretten (tableaus)

Bij groep 3/4 worden foto’s gemaakt van het dagelijks leven van de koninklijke familie. De leerlingen bewegen als koning of koningin en bevriezen hun handelingen, waardoor tableaus ontstaan. In de kernopdracht maken de leerlingen in groepjes een serie foto’s, die plotseling verpest wordt door een onverwachte gebeurtenis.

dramalessen groep 5-6

Beroemd (improvisatie)

Deze improvisatieles voor groep 5/6 gaat over beroemd zijn. Als koning of koningin word je op de voet gevolgd door de pers en het publiek. Je bent veel in het openbaar en wordt uitgenodigd voor belangrijke gebeurtenissen. De leerlingen spelen vanuit verschillende improvisatieopdrachten scènes waarin Willem-Alexander en Maxima in het openbaar verschijnen. Ook op de meest ongunstige momenten.
dramalessen groep 7-8

Feestcomité (toneelspel)

Elk jaar bezoekt het koninklijk echtpaar op Koningsdag een plek in Nederland. Dit jaar bestaat het feestcomité uit jouw groep 7/8 en organiseren de leerlingen van de bovenbouw de feestactiviteiten voor deze dag. Ze laten Willem-Alexander en Maxima hun prachtige dorp of stad zien, zingen het Wilhelmus en spelen Oud-Hollandse spelletjes. En vooral dat laatste gaat niet helemaal zoals gepland.
dramalessen over de koning

Een dramaoefening voor Koningsdag

Heb je geen tijd voor een volledige dramales? Zet dan een van de volgende oefeningen uit onze dramamethode op je programma! 

  • Lopen als een koning (groep 5/6)
  • Stille lakeien (groep 1 t/m 4)
  • Wie heeft de macht? (groep 7/8)

Deze dramalessen en -oefeningen staan klaar voor de leden van onze lesmethode.

Ook leuk voor Koningsdag of de Koningsspelen

Dramaoefening 'Een denkbeeldig cadeau'

Op Koningsdag geeft Nederland Koning aan Willem-Alexander een cadeau geeft in de vorm van een leuke dag met spelletjes, muziek en dans. 


Iemand iets cadeau doen kun je ook op een mooie manier in een dramales verwerken. In onze instructievideo zie je hoe de kinderen elkaar een denkbeeldig cadeau geven. 

dramaoefening in de buitenlucht

Een dramales buiten tijdens de Koningsspelen

Speciaal voor Buitenspeeldag hebben wij een aantal dramaoefeningen op een rijtje gezet, die je prima in de buitenlucht kunt doen. Ga jij tijdens de Koningsspelen op het schoolplein spelletjes doen met je groep en ben je nog op zoek naar inspiratie voor deze dag? Bekijk dan zeker even deze pagina!

Ontwerp je eigen spel voor Koningsdag

Vind je het leuk om met je groep op een creatieve manier bezig te zijn met Koningsdag? Zet dan onze speciale Creatieve Kronkelweek op je programma. Stap voor stap ontwikkel je binnen vier dagen een nieuw spel voor de Koninklijke familie.