Lesmateriaal Woeste Willem door Harro van Lien

Lesmateriaal Woeste Willem

Theatervoorstelling door Harro van Lien

Hier vind je de dramalessen voor groep 1 t/m 4 die aansluiten bij de theatervoorstelling "Woeste Willem", een productie van Harro van Lien. De lessen zijn direct te downloaden en te gebruiken in de klas.

Over de voorstelling

Willem woont alleen aan de rand van het bos. Hij geniet van de rust die hij heeft verdiend na een leven vol gevaarlijke avonturen. Hij zingt zeerovers liedjes, loert wat door zijn verrekijker over het water tot opeens een klein jongetje de rust verstoort. Het jongetje is een landrot, duidelijk.

Aan landrotten heb je niks. Landrotten zeuren. Om woest van te worden! 


Woeste Willem is een vertelvoorstelling over stoer doen, bang zijn en over vriendschappen die je niet aan ziet komen.

De voorstelling is een theaterbewerking van het boek Woeste Willem van Dieter en Ingrid Schubert.

Op deze pagina vind je informatie en opdrachten ontwikkeld door DramaOnline waarmee je de productie 'Woeste Willem' kunt voorbereiden en verdiepen. Bespreek voor aanvang met de leerlingen wat er tijdens de voorstelling van hen verwacht wordt. Een aantal tips hiervoor kun je hier vinden: Artikel 'Theaterbezoek met je klas'.


Extra ondersteuning

Hieronder tref je een PDF van iedere dramales plus benodigde spelkaarten. Elke dramales behandelt een aspect van de voorstelling. Hierbij maken wij gebruik van de door ons ontworpen kerndoelen en leerlijnen. Lees hier hoe wij deze inzetten.


In de lessen wordt verwezen naar Les CD 1. Deze CD met 21 theatrale nummers ondersteunen je dramales muzikaal en is te verkrijgen in onze DramaWinkel. Met vouchercode HARRO ontvang je de CD voor slechts € 14,75 in plaats van € 16,75! (de CD is niet noodzakelijk voor het geven van de lessen; je kunt ook gebruik maken van eigen muziek.)

Dramalessen groep 1 t/m 4

Woeste Willem (PDF)

35 minuten / toneelspel

In deze dramales voor groep 1 t/m 3 staat, net als in het boek en de voorstelling, het thema bang zijn en moed centraal. Door middel van toneelspel maken de leerlingen klassikaal kennis met de zeerover Woeste Willem en ontdekken dat het helemaal niet erg is als je iets niet kunt of durft.


Bang zijn (PDF)

45 minuten / bewegingsspel

Ieder kind is weleens bang voor bijvoorbeeld monsters, spinnen of het donker. Schaduwen spelen een belangrijke rol in deze les. Een stapeltje kleding kan 's nachts een monster lijken en vanuit je bed kun je soms zomaar iets zien bewegen. In de les staat de werkvorm spiegelen centraal. In de kernopdracht maken de leerlingen een dansgevecht waarin zij de schaduwen overwinnen.


Lichaamstaal (PDF)

40 minuten / toneelspel

In de voorstelling worden verschillende emoties gespeeld. De leerlingen van groep 3/4 ontdekken in deze les wat je lijf over jezelf kan zeggen zonder dat je daar gesproken taal voor nodig hebt. In de kernopdracht maken de leerlingen een scène waarin twee personages een tegenovergestelde emotie, en dus lichaamstaal, laten zien.

Wie zijn wij?

DramaOnline is de complete lesmethode voor het gehele basisonderwijs, die de leerkracht begeleidt in het gemakkelijk maken en geven van een dramales. DramaOnline geeft met haar online lessenmaker, ondersteunende materialen, kant-en-klare dramalessen en inspirerende trainingen het vak drama een onmisbare plek in het basisonderwijs. Inmiddels maken ruim 3000 docenten met veel plezier gebruik van DramaOnline!


Vaker aan de slag met drama?

Wil je drama een duidelijke(re) plek in je lesprogramma geven? Vraag dan een abonnement aan op onze online lesmethode.

  • Altijd inspiratie met honderden oefeningen en kant-en-klare dramalessen
  • Compleet met muziek, tekstmateriaal en instructievideo's
  • Online lesmethode; te gebruiken waar en wanneer het je uitkomt
  • Periodieke updates met nieuw lesmateriaal
  • Voor alle groepen in het basisonderwijs

Heb je vragen over de dramalessen of onze lesmethode? Neem gerust contact met ons op.

We helpen je graag verder!