Lesmateriaal Smakelijke Sprookjes - Theatra

Lesmateriaal Smakelijke Sprookjes

Theatervoorstelling door Theatra

Hier vind je de dramalessen voor groep 1 t/m 6 die aansluiten bij de theatervoorstelling "Smakelijke Sprookjes", een productie van Theatra. De lessen zijn direct te downloaden en te gebruiken in de klas.

Over de voorstelling

In een land hier niet eens zo ver vandaan, wordt iedere dag hard gewerkt. De bakker bakt krokante kadetjes, op het land verbouwen de boeren de groenste groenten en de slager is overal bekend om zijn sappige slavinkjes. En omdat er zo hard gewerkt wordt, is er eten en drinken in overvloed. Elke avond wordt een heerlijk diner geserveerd, waarbij er tot diep in de nacht gedanst wordt. Kortom... iedereen is gelukkig.

Tot er op een dag een reusachtige gast verschijnt, die niet is uitgenodigd en zeker niet welkom is. Deze gast eist dat de koks de menukaart aanpassen. En dit heeft grote gevolgen...


Smakelijke Sprookjes is een komische en interactieve poppenvoorstelling. Een sprookje over nieuwsgierig zijn, heldenmoed en fantasie waarin jij de hoofdrol speelt. Een voorstelling met koninklijke tafelkleden, sierlijke schorten en een kapot vergiet.

Op deze pagina vind je informatie en opdrachten ontwikkeld door DramaOnline waarmee je de productie 'Smakelijke Sprookjes' kunt voorbereiden en verdiepen. Bespreek voor aanvang met de leerlingen wat er tijdens de voorstelling van hen verwacht wordt. Een aantal tips hiervoor kun je hier vinden: Artikel 'Theaterbezoek met je klas'.


Extra ondersteuning

Hieronder tref je een PDF van iedere dramales plus benodigde spelkaarten. Elke dramales behandelt een aspect van de voorstelling. Hierbij maken wij gebruik van de door ons ontworpen kerndoelen en leerlijnen. Lees hier hoe wij deze inzetten.


In de lessen wordt verwezen naar Les CD 1. Deze CD met 21 theatrale nummers ondersteunen je dramales muzikaal en is te verkrijgen in onze DramaWinkel. Met vouchercode SMAKELIJKESPROOKJES ontvang je de CD voor slechts € 14,75 in plaats van € 16,75! (de CD is niet noodzakelijk voor het geven van de lessen; je kunt ook gebruik maken van eigen muziek.)

Dramalessen groep 1/2

Dozen (PDF)

35 minuten / pantomime

Het decor van de voorstelling 'Smakelijke Sprookjes' bestaat uit grote dozen. De leerlingen fantaseren in deze dramales wat er in een doos kan zitten en beelden uit dat zij deze inpakken en verplaatsen. Hierbij leren ze dat de inhoud invloed heeft op de manier van verplaatsen.


In de keuken (PDF)

30 minuten / pantomime

De voorsteling wordt verteld door twee koks, die hebben gewerkt aan het hof van de koning. In deze dramales staat het onderwerp keuken centraal. De leerlingen spelen verschillende manieren van voedsel voorbereiden en opeten. Ze maken met elkaar soep en een taart. Hierbij wordt aandacht besteed aan het volgen van een recept en aan benodigde aantallen.

Dramalessen groep 3/4

Bang zijn (PDF)

45 minuten / bewegingsspel

Het hele land staat doodsangsten uit als een reus verschijnt die iedere dag een kind te eten wil krijgen. Angst voor reuzen is in het dagelijks leven natuurlijk niet nodig, maar ieder kind is weleens bang. Voor bijvoorbeeld monsters, spinnen of het donker. Schaduwen spelen een belangrijke rol in deze les. Een stapeltje kleding kan 's nachts een monster lijken en vanuit je bed kun je soms zomaar iets zien bewegen. In de les staat de werkvorm spiegelen centraal. Bij het spiegelen leren de leerlingen goed naar de ander te kijken en bewegingen te kopiëren. Zij zijn hierbij elkaars schaduw. In de kernopdracht maken de leerlingen een dansgevecht waarin zij de schaduwen overwinnen.


Lichaamstaal (PDF)

40 minuten / toneelspel

In de voorstelling beleven de koning en zijn volk verschillende emoties. Angst voor de reus, boosheid om de luiheid van Sjakie en blijdschap als dezelfde Sjakie de verschrikkelijke reus verslagen heeft. Deze dramales voor groep 3/4 gaat over lichaamstaal. De leerlingen ontdekken wat je lijf over jezelf kan zeggen zonder dat je daarbij gesproken taal nodig hebt. Emoties staan hierin centraal. In de kernopdracht maken de leerlingen een scène waarin twee personages een tegenovergestelde emotie, en dus lichaamstaal, laten zien.

Dramalessen groep 5/6

Uitvindingen (PDF)

50 minuten / improvisatie

Sjakie is een echte uitvinder en bedenkt de meest fantastische dingen. Deze les gaat over uitvindingen en het op een nieuwe manier kijken naar bekende situaties. De leerlingen associëren op bestaande voorwerpen en geven hier een andere functie aan. In de kernopdracht gaan ze in groepjes aan de slag en vinden een nieuw voorwerp uit. Er wordt zowel in tekst als in beweging geïmproviseerd.


Vreemde voorwerpen (PDF)

50 minuten / toneelspel

Smakelijke Sprookjes gaat over het gebruiken van je fantasie en dit komt duidelijk tot uiting in het decor. Een doos wordt het kasteel, een vergiet een kroon en een stamper doet dienst als scepter. In deze les staat objectenspel centraal; een werkvorm waarbij voorwerpen uitgangspunt van het spel zijn. De leerlingen ontdekken op welke manieren je een voorwerp kunt gebruiken. Hierin wordt vooral de fantasie geprikkeld; hoe kan een voorwerp, net zoals in de voorstelling, een totaal andere betekenis krijgen?

Wie zijn wij?

DramaOnline is de complete lesmethode voor het gehele basisonderwijs, die de leerkracht begeleidt in het gemakkelijk maken en geven van een dramales. DramaOnline geeft met haar online lessenmaker, ondersteunende materialen, kant-en-klare dramalessen en inspirerende trainingen het vak drama een onmisbare plek in het basisonderwijs. Inmiddels maken ruim 3000 docenten met veel plezier gebruik van DramaOnline!


Vaker aan de slag met drama?

Wil je drama een duidelijke(re) plek in je lesprogramma geven? Vraag dan een abonnement aan op onze online lesmethode.

  • Altijd inspiratie met honderden oefeningen en kant-en-klare dramalessen
  • Compleet met muziek, tekstmateriaal en instructievideo's
  • Online lesmethode; te gebruiken waar en wanneer het je uitkomt
  • Periodieke updates met nieuw lesmateriaal
  • Voor alle groepen in het basisonderwijs

Heb je vragen over de dramalessen of onze lesmethode? Neem gerust contact met ons op.

We helpen je graag verder!