arrow_drop_up arrow_drop_down
20 november 2018 

Sinterklaasles voor iedere combinatiegroep

Sinterklaas is weer gearriveerd met zijn stoomboot. Vind je het leuk om in je dramales aandacht te besteden aan het Sintfeest? Wij hebben in onze lesmethode volop lesmateriaal beschikbaar rondom Sinterklaas en zijn Pieten. Complete dramalessen, korte dramaoefeningen en instructievideo’s.

Zo heeft DramaOnline speciaal rondom het thema Sinterklaas een lessenserie ontwikkeld, bestaande uit een dramales voor iedere combinatieklas. De resultaten van de maakopdrachten kunnen uitstekend getoond worden in een schoolbrede Sintactiviteit. Voor groep 3/4 staat een extra dramales online: Dimitri en het geheim van het kleine doosje.

Groep 1/2

Sinterklaas

In deze les kruipen de kleuters in de huid van een Piet. Ze maken een dag uit het leven van een Piet mee. Er worden verschillende soorten Pieten uitgebeeld, die aan het werk gaan in de pakjesfabriek.

Groep 3/4

Sinterklaas

In deze les zetten de leerlingen verschillende Sinterklaassituaties en -liedjes om in tableaus. Hierbij wordt onder andere aandacht besteed aan problemen en bijpassende oplossingen. In de kernopdracht maken de leerlingen in groepjes een tableau bij een Sinterklaasliedje.

 

Dimitri en het geheim van het kleine doosje

In deze dramales voor groep 3/4 staat het boek “Dimitri en het geheim van het kleine doosje” van Yvon Jaspers en Kristina Ruell centraal. In dit boek gooit Dimitri al zijn speelgoed na één keer spelen in de prullenbak. Daarom heeft hij een extra lange verlanglijst voor Sinterklaas. Maar die denkt dat Dimitri iets anders nodig heeft.
De leerlingen zetten gezellige en ongezellige gezinstaferelen om in stilstaande beelden. Hierbij laten ze zich inspireren door het gezin van Dimitri, van waaruit ze ook hun eigen personages ontwikkelen. Ze ontdekken hoe ze kunnen schakelen tussen personages en emoties.

Groep 5/6

Sinterklaas

De leerlingen maken in deze Sintles zelf een nieuwsitem, dat past in het Sinterklaasjournaal. Hierbij wordt de nadruk gelegd op het creëren van een probleem en het bedenken van een bijpassende oplossing.

Groep 7/8

Sinterklaas

Ook voor leerlingen uit de bovenbouw is Sinterklaas een geweldige inspiratiebron voor een dramales. Het maken van een eigen Sinterklaasgedicht en het uitbeelden hiervan (pantomime) is het uitgangspunt.

Het Sint-lesmateriaal is gratis te gebruiken voor onze abonnees. Nog geen abonnement op DramaOnline? Kijk hier voor meer informatie over onze lesmethode.

Over de schrijver
Eva is jeugdtheatermaker en dramadocent. Vanuit haar ervaring met cultuureducatie binnen het basisonderwijs is het idee voor DramaOnline geboren. Binnen DramaOnline is Eva verantwoordelijk voor het ontwikkelen van het lesmateriaal en het geven van trainingen.
Reactie plaatsen