Hoe lang mag een dramales duren? (artikel)
11 augustus 2021 

Hoe lang mag een dramales duren? (artikel)

Of nog beter gezegd: Hoe lang kunnen leerlingen geconcentreerd bezig zijn met een dramales? Hoewel dit natuurlijk per groep verschillend is, is er wel een aantal richtlijnen te noemen.

Leeftijd

Over het algemeen kun je stellen dat een dramales voor kleuters ongeveer 30 minuten duurt. De onder- en middenbouw kan tussen de 40 en 50 minuten bezig zijn met drama. Een les voor groep 7 en 8 duurt al snel een uur. Dit zijn ook de richtlijnen die wij voor de dramalessen in onze lesmethode hanteren.

Ervaring met het vak drama

Wanneer de leerlingen nog geen ervaring met het vak hebben, zul je wellicht eerst een aantal maal een kortere dramales aanbieden. Gebruik hiervoor warming-up-oefeningen.

Een verantwoord samengestelde les bestaat uit minstens één oefening per lesonderdeel (inleiding, warming-up klassikaal, warming-up groepjes, kern, afsluiting). Lees hier meer over het maken van een dramales.

Sfeer in de groep

Een inkoppertje, maar zeker niet onbelangrijk. Hoe is de sfeer in de groep? Als er snel onenigheid ontstaat of wanneer de leerlingen zich niet veilig voelen bij elkaar, zul je de dramales niet al te lang laten duren. Wanneer de energie in een les wegzakt door negatieve emoties, kan er een aversie tegen het vak ontstaan. Drama kan absoluut een positieve bijdrage leveren aan de sfeer in een groep, dus blijf hiermee vooral actief. Bied tussendoor korte dramamomenten aan, zet regelmatig een dramales op het programma en breid dit langzaam uit. Drama kan juist een perfecte ingang bieden om de sfeer in de klas bespreekbaar te maken!

Over de schrijver
Eva is jeugdtheatermaker en dramadocent. Vanuit haar ervaring met cultuureducatie binnen het basisonderwijs is het idee voor DramaOnline geboren. Binnen DramaOnline is Eva verantwoordelijk voor het ontwikkelen van het lesmateriaal en het geven van trainingen.
Reactie plaatsen