Lesmateriaal Het verkeerde been van de koning - Harro van Lien

Lesmateriaal Het verkeerde been van de koning

Theatervoorstelling door Harro van Lien

Hier vind je de dramalessen voor groep 3 t/m 8 die aansluiten bij de theatervoorstelling "Het verkeerde been van de koning", een productie van Harro van Lien. De lessen zijn direct te downloaden en te gebruiken in de klas.

Over de voorstelling

Hij is koning van een klein land.

Zijn volk is gelukkig met het land, met elkaar en met de heerlijke pannenkoeken die hij voor ze bakt.

Op een dag bouwt zijn buurland een stad met torens die reiken tot de hemel. Eén man pakt zijn verrekijker en mompelt ‘dat wil ik ook’ en dan... verandert alles.

Het verkeerde been van de koning wordt wakker.


Het verkeerde been van de koning is een hilarische en ontroerende vertelvoorstelling. Een beetje achterover hangen is er niet bij. Harro van Lien vertelt het verhaal samen met zijn publiek.

Op deze pagina vind je informatie en opdrachten ontwikkeld door DramaOnline waarmee je de productie 'Het verkeerde been van de koning' kunt voorbereiden en verdiepen. Bespreek voor aanvang met de leerlingen wat er tijdens de voorstelling van hen verwacht wordt. Een aantal tips hiervoor kun je hier vinden: Artikel 'Theaterbezoek met je klas'.


Extra ondersteuning

Hieronder tref je een PDF van iedere dramales plus benodigde spelkaarten. Elke dramales behandelt een aspect van de voorstelling. Hierbij maken wij gebruik van de door ons ontworpen kerndoelen en leerlijnen. Lees hier hoe wij deze inzetten.


In de lessen wordt verwezen naar Les CD 1. Deze CD met 21 theatrale nummers ondersteunen je dramales muzikaal en is te verkrijgen in onze DramaWinkel. Met vouchercode HARRO ontvang je de CD voor slechts € 14,75 in plaats van € 16,75! (de CD is niet noodzakelijk voor het geven van de lessen; je kunt ook gebruik maken van eigen muziek.)

Dramalessen groep 3/4

Tegenstellingen (PDF)

45 minuten / tableaus

De voorstelling van Harro van Lien wordt opgebouwd rondom tegenstellingen. Linker- en rechterbeen, gelukkig en ongelukkig, arm en rijk, oorlog en vrede. In deze dramales staan tegenstellingen centraal. Met behulp van tableaus zetten de leerlingen tegenovergestelde woorden om in beelden. Hierbij komen zowel concrete (groot/klein) als abstracte (stout/lief) tegenstellingen aan bod. In de kernopdracht maken de leerlingen in tweetallen een korte scène waarin zij een tegenstelling plus een omkering uitbeelden.


Hoeden (PDF)

40 minuten / improvisatie

In "Het verkeerde been van de koning" worden voorwerpen gebruikt om personages en situaties neer te zetten. Zo wordt een bezemsteel met een schroef, het personage De Schroef. In deze dramales voor groep 3/4 staat de werkvorm objectenspel centraal; een techniek waarbij voorwerpen een belangrijk uitgangspunt zijn. In dit geval zijn dat hoeden. De leerlingen improviseren met verschillende manieren van het gebruiken van een hoed en ontdekken in welke voorwerpen een hoed kan veranderen.

Dramalessen groep 5/6

Reclame (PDF)

50 minuten / toneelspel

Om het volk voor je te winnen, moet je jezelf, je product of je standpunten helder en vol overtuiging neerzetten. Reclame is uiteraard een duidelijk medium waarin dit gebeurt. In deze dramales voor groep 5/6 rondom toneelspel en improvisatie wordt gewerkt met het thema Reclame. De leerlingen ontdekken hoe reclame werkt en maken zelf een spotje voor een product. De leerlingen worden hierbij gestimuleerd zo min mogelijk tekst te gebruiken en goed na te denken over de beelden die ze inzetten.


Vreemde voorwerpen (PDF)

50 minuten / toneelspel

In theater wordt vaak veel aan het inbeeldingsvermogen van het publiek overgelaten. Zo maakt Harro van een bezemsteel met een schroef, het personage De Schroef. In deze dramales staat objectenspel centraal; een werkvorm waarbij voorwerpen het uitgangspunt van het spel zijn. De leerlingen ontdekken op welke manieren je een voorwerp kunt gebruiken. Hierin wordt vooral de fantasie geprikkeld; hoe kan een voorwerp een totaal andere betekenis krijgen?

Dramalessen groep 7/8

Spreekwoorden + Spelkaart 1 + Spelkaart 2 (PDF)

50 minuten / toneelspel

"Het verkeerde been van de koning" is een voorstelling vol symboliek en moraal. Moraal die je vaak terugvindt in gezegden en spreekwoorden. "Met het verkeerde been uit bed stappen", "Het gras is altijd groener bij de buren", "Gouden bergen beloven". Deze dramales voor groep 7/8 gaat over spreekwoorden. De leerlingen leren spreekwoorden en hun betekenis kennen. In de kernopdracht maken de leerlingen in groepjes door middel van toneelspel een scène rondom een spreekwoord.


Status + Spelkaarten (PDF)

55 minuten / tableaus

Bij status gaat het er om wie de macht in de scène heeft. De status kan afhangen van rangen en standen, zoals bij een koning en zijn bediende. Toch kan de koning in de scène een lage status hebben en de bediende de hoge. Bijvoorbeeld wanneer de bediende ontdekt dat de koning duimt terwijl hij slaapt en dit dreigt aan het volk bekend te maken. De leerlingen gaan aan de slag met een wisseling van status in een scène en leren dat ze hierbij niet persé tekst nodig hebben.

Wie zijn wij?

DramaOnline is de complete lesmethode voor het gehele basisonderwijs, die de leerkracht begeleidt in het gemakkelijk maken en geven van een dramales. DramaOnline geeft met haar online lessenmaker, ondersteunende materialen, kant-en-klare dramalessen en inspirerende trainingen het vak drama een onmisbare plek in het basisonderwijs. Inmiddels maken ruim 3000 docenten met veel plezier gebruik van DramaOnline!


Vaker aan de slag met drama?

Wil je drama een duidelijke(re) plek in je lesprogramma geven? Vraag dan een abonnement aan op onze online lesmethode.

  • Altijd inspiratie met honderden oefeningen en kant-en-klare dramalessen
  • Compleet met muziek, tekstmateriaal en instructievideo's
  • Online lesmethode; te gebruiken waar en wanneer het je uitkomt
  • Periodieke updates met nieuw lesmateriaal
  • Voor alle groepen in het basisonderwijs

Heb je vragen over de dramalessen of onze lesmethode? Neem gerust contact met ons op.

We helpen je graag verder!