Fantasievolle verhalen zoals sprookjes kunnen een mooie inspiratie zijn voor jouw dramales. Niet alleen door het vleugje magie, maar ook omdat ze vaak een bepaald thema of wijze les bevatten. In onze methode vind je dan ook een groot aantal lessen rondom bekende en minder bekende sprookjes.
Sprookjes als basis voor jouw dramales
- De Kikkerkoning (groep 1/2) – Dramales over het bekende sprookje ‘De Kikkerkoning’, verzameld door de Gebroeders Grimm. De leerlingen beleven het sprookje door middel van toneelspel en bewegingsspel.
- De Bremer Stadsmuzikanten (groep 3/4) – Dramales over het sprookje ‘De Bremer Stadsmuzikanten’ van de Gebroeders Grimm. De leerlingen beleven het verhaal dat jij vertelt als dieren.
- Sprookjes (groep 3/4) – De leerlingen ontdekken in deze dramales hoe zijn verschillende sprookjes in beelden om kunnen zetten.
- Joris en de Draak (groep 5/6) – In deze dramales staat bewegingsspel centraal. Aan het einde van de les hebben de leerlingen het gehele verhaal van ‘Joris en de Draak’ in beweging omgezet.
- Het Lelijke Jonge Eendje 1 & 2 (groep 5/6) – Een lessenserie rondom het sprookje ‘Het Lelijke Jonge Eendje’ van Hans Christian Andersen. Thema’s als pesten, anders zijn en buitengesloten worden, worden op toegankelijke wijze bespreekbaar gemaakt.
- Een Sprookje in 10 seconden (groep 7/8) – De leerlingen ontdekken al improviserend wat de kern van een verhaal is. Zij doen dit door verschillende sprookjes in steeds kortere tijd te spelen.
- Gruwelijke Rijmen (groep 7/8) – Dramales bij het boek ‘Gruwelijke Rijmen’ van Roald Dahl. De les draait om de moraal van een verhaal.
- Heel lang geleden (groep 7/8) – In deze dramales worden sprookjes op tientallen verschillende manieren verteld. De leerlingen gaan op zoek naar het belangrijkste moment in een verhaal, passen dit aan en geven een geheel nieuwe draai aan de eeuwenoude sprookjes.
Sprookjesachtige dramaoefeningen
De volgende dramalessen kun je (soms met een beetje aanpassing) prima binnen het thema sprookjes toepassen.
- Stop de dans – Sprookjesfiguren (groep 1 t/m 3)
- Beelden maken (groep 5 t/m 8)
- De poppenwinkel (groep 3 t/m 6)
- Locatiegeluiden (groep 5 t/m 8)
- De beeldentuin (groep 1 t/m 4)
Bovenstaande dramalessen en -oefeningen zijn gratis te gebruiken voor onze abonnees. Nog geen abonnement op DramaOnline? Kijk hier voor meer informatie over onze lesmethode.
E-Boek 'Sprookjes'
We hebben hierboven al wat inspiratie gegeven voor jouw dramalessen over sprookjes. Wil je nog meer met dit thema doen? Dan is ons E-boek Sprookjes misschien wel wat voor jou!
In dit E-boek “Sprookjes – 25 dialogen” vind je 25 korte spelteksten geschikt voor kinderen van groep 4 tot en met 6. Het thema sprookjes staat in dit boek centraal, zowel de sprookjes van de gebroeders Grimm als die van Hans Andersen. In het boek worden versimpelde dialogen uit sprookjes gebruikt plus een aantal spelteksten die geïnspireerd zijn op elementen uit sprookjes.
Thema CD Sprookjes
Ben je op zoek naar thematische muziek die bij jouw themales over sprookjes past? Wij hebben een speciale CD samengesteld met 21 instrumentale sprookjesachtige nummers. Elk nummer heeft een passende titel, zoals "Een gemeen plan" of "De held arriveert". Zo heb je zonder te zoeken, de juiste muziek binnen handbereik!
Instructievideo Sprookjesfoto
Ga jij extra aandacht besteden aan sprookjes in jouw groep? Deze instructievideo is leuk om in de stemming te komen!
De leerlingen worden verdeeld in groepjes van 5 à 6 personen. Elk groepje krijgt een sprookjeskaart. Van het sprookje wat hierop staat, maken de leerlingen met elkaar vijf stilstaande foto's. Zoek naar momenten in een sprookje die belangrijk zijn voor het verhaal. Zoals bij Sneeuwwitje, het eten van de appel en de huilende dwergen om de kist. Hierna worden de sprookjesfoto's aan elkaar gepresenteerd en mag het publiek raden welk sprookje uitgebeeld wordt.