Lesmateriaal De zaak Vlaskamp - Groen en Van Lien

Lesmateriaal De zaak Vlaskamp

Theatervoorstelling door Groen en Van Lien

Hier vind je de dramalessen voor groep 3 t/m 6 die aansluiten bij de theatervoorstelling "Alleen achter de heg", een productie van Harro van Lien. De lessen zijn direct te downloaden en te gebruiken in de klas.

Over de voorstelling

Twee rechercheurs die fout op fout stapelen krijgen een bijzondere zaak in handen. Ze moeten onderzoek doen naar de moord op de puissant rijke voetballer Gregory Vlaskamp.

Vlaskamp is vermoord tijdens een feestje in zijn huis. Er waren gasten en personeel aanwezig. Wie heeft het gedaan en wat was het motief? Langzaam maar zeker wordt de zaak steeds ingewikkelder.

De rechercheurs kunnen zich geen fout meer permitteren. Dit is hun laatste kans.


De zaak Vlaskamp is uniek door zijn vorm. Het publiek mag verdachten ondervragen en naar huis sturen. Hierdoor is iedere voorstelling anders. 

De zaak Vlaskamp gaat over oordelen en hoe we daar toe komen in een voorstelling vol improvisatie, aanstekelijke personages en hilarische scènes.

Op deze pagina vind je informatie en opdrachten ontwikkeld door DramaOnline waarmee je de productie 'De zaak Vlaskamp' kunt voorbereiden en verdiepen. Bespreek voor aanvang met de leerlingen wat er tijdens de voorstelling van hen verwacht wordt. Een aantal tips hiervoor kun je hier vinden: Artikel 'Theaterbezoek met je klas'.


Extra ondersteuning

Hieronder tref je een PDF van de dramales speciaal ontwikkeld voor deze voorstelling plus benodigde spelkaarten. In de les maken wij gebruik van de door ons ontworpen kerndoelen en leerlijnen. Lees hier hoe wij deze inzetten.


In de les wordt verwezen naar Les CD 1. Deze CD met 21 theatrale nummers ondersteunen je dramales muzikaal en is te verkrijgen in onze DramaWinkel. Met vouchercode HARRO ontvang je de CD voor slechts € 14,75 in plaats van € 16,75! (de CD is niet noodzakelijk voor het geven van de lessen; je kunt ook gebruik maken van eigen muziek.)

Dramales groep 7/8

Het misdrijf + spelkaarten (PDF)

55 minuten / improvisatie

In deze dramales creëren de leerlingen scènes rondom een misdrijf. De spelvorm improvisatie is, net als in de voorstelling, het uitgangspunt. De leerlingen leren spanning op te bouwen in een verhoor, getuigenverklaring en reconstructie. Ze worden gestimuleerd de misdrijven klein te houden en deze zo groot en overdreven mogelijk neer te zetten. Zo kan het verplaatsen van een theepot door de conciërge opeens een zeer criminele zaak worden. Creatief spelen met taal en associëren op elkaars spelimpulsen staan in deze les centraal.


Aanvullende lesbrief De zaak Vlaskamp (PDF)


Wie zijn wij?

DramaOnline is de complete lesmethode voor het gehele basisonderwijs, die de leerkracht begeleidt in het gemakkelijk maken en geven van een dramales. DramaOnline geeft met haar online lessenmaker, ondersteunende materialen, kant-en-klare dramalessen en inspirerende trainingen het vak drama een onmisbare plek in het basisonderwijs. Inmiddels maken ruim 3000 docenten met veel plezier gebruik van DramaOnline!


Vaker aan de slag met drama?

Wil je drama een duidelijke(re) plek in je lesprogramma geven? Vraag dan een abonnement aan op onze online lesmethode.

  • Altijd inspiratie met honderden oefeningen en kant-en-klare dramalessen
  • Compleet met muziek, tekstmateriaal en instructievideo's
  • Online lesmethode; te gebruiken waar en wanneer het je uitkomt
  • Periodieke updates met nieuw lesmateriaal
  • Voor alle groepen in het basisonderwijs

Heb je vragen over de dramalessen of onze lesmethode? Neem gerust contact met ons op.

We helpen je graag verder!