Lesmateriaal De verdwaalde viking - Harro van Lien

Lesmateriaal De verdwaalde viking

Theatervoorstelling door Harro van Lien

Hier vind je de dramalessen voor groep 5 t/m 8 die aansluiten bij de theatervoorstelling "De verdwaalde viking", een productie van Harro van Lien. De lessen zijn direct te downloaden en te gebruiken in de klas.

Over de voorstelling

Thomas is tien en woont in Zwartbult, een klein dorpje verscholen in het riet aan een brede rivier. Orde en rust staan hoog in het vaandel van de burgemeester van Zwartbult. Een dik boek vol regels houdt het dorp stevig in de greep. 

Tenminste, tot op een warme lentedag zwarte wolken over het dorp drijven. Over de rivier vaart een boot met een Viking aan boord. Hij stapt uit, loopt een verlaten moerashuisje in en… blijft.

Thomas gloeit van opwinding, maar het dorp wordt bang. Wat moet die engerd hier? Waarom zit ie in dat moerashuisje?

Als die rare Viking maar met zijn poten van onze geheimen afblijft, burgemeester houd je mond daarover!


De verdwaalde Viking is een mysterieuze, humoristische en spannende vertelvoorstelling over vertrouwen en vooroordelen. 

Op deze pagina vind je informatie en opdrachten ontwikkeld door DramaOnline waarmee je de productie 'De verdwaalde viking' kunt voorbereiden en verdiepen. Bespreek voor aanvang met de leerlingen wat er tijdens de voorstelling van hen verwacht wordt. Een aantal tips hiervoor kun je hier vinden: Artikel 'Theaterbezoek met je klas'.


Extra ondersteuning

Hieronder tref je een PDF van iedere dramales plus benodigde spelkaarten. Elke dramales behandelt een aspect van de voorstelling. Hierbij maken wij gebruik van de door ons ontworpen kerndoelen en leerlijnen. Lees hier hoe wij deze inzetten.


In de lessen wordt verwezen naar Les CD 1. Deze CD met 21 theatrale nummers ondersteunen je dramales muzikaal en is te verkrijgen in onze DramaWinkel. Met vouchercode HARRO ontvang je de CD voor slechts € 14,75 in plaats van € 16,75! (de CD is niet noodzakelijk voor het geven van de lessen; je kunt ook gebruik maken van eigen muziek.)

Dramalessen groep 5/6

Het lelijke jonge eendje les 1 + spelkaarten (PDF)

Het lelijke jonge eendje les 2 + spelkaarten (PDF)

50 + 55 minuten / toneelspel

De viking is duidelijk anders dan de bewoners van Zwartbult en daarom wordt hij met argwaan en achterdocht bekeken. In deze lessenserie voor groep 5/6 staat Het Lelijke Jonge Eendje centraal, een sprookje van Hans Christian Andersen. Thema's als pesten, anders zijn en buitengesloten worden, zijn duidelijke aanknopingspunten in deze lessen en worden op toegankelijke wijze bespreekbaar gemaakt. In de eerste dramales gaan de leerlingen in groepjes aan de slag met dialogen uit het sprookje, waarmee zij een scène maken. Hierbij focussen ze op emoties en ruimtegebruik. In de tweede les wordt het sprookje in het heden geplaatst. Op welke manieren kun je tegenwoordig anders zijn? De leerlingen maken een scène gebaseerd op eigen ervaringen.

Dramalessen groep 7/8

Striphelden + spelkaarten (PDF)

55 minuten / tableaus

De viking ontpopt zich als een ware held, die het leven van Orkonwelle redt. In deze les over striphelden ondervinden de leerlingen dat een held niet altijd sterk hoeft te zijn en dat heldendom ook in kleine avonturen kan zitten. Stap voor stap maken de leerlingen in groepjes een eigen beeldend stripverhaal, waarbij de techniek tableaus centraal staat.


Contact (PDF)

50 minuten / improvisatie

De viking werd niet geaccepteerd in Zwartbult, maar hoe zit dat in de eigen klas? Wie speelt welke rol in de groep? Deze dramales improvisatie voor groep 7/8 gaat over het lichaam. De leerlingen versterken hun lichaamsbesef, maken fysiek contact met elkaar en ontdekken hoe lichaamstaal werkt. In de kernopdracht wordt hun eigen rol in de klas als inspiratiebron gebruikt voor een groepsscène. Doordat zij zich daarbij verplaatsen in een tegenovergesteld personage, ontstaat een veilige sfeer waarin zij zichzelf durven laten zien.

Wie zijn wij?

DramaOnline is de complete lesmethode voor het gehele basisonderwijs, die de leerkracht begeleidt in het gemakkelijk maken en geven van een dramales. DramaOnline geeft met haar online lessenmaker, ondersteunende materialen, kant-en-klare dramalessen en inspirerende trainingen het vak drama een onmisbare plek in het basisonderwijs. Inmiddels maken ruim 3000 docenten met veel plezier gebruik van DramaOnline!


Vaker aan de slag met drama?

Wil je drama een duidelijke(re) plek in je lesprogramma geven? Vraag dan een abonnement aan op onze online lesmethode.

  • Altijd inspiratie met honderden oefeningen en kant-en-klare dramalessen
  • Compleet met muziek, tekstmateriaal en instructievideo's
  • Online lesmethode; te gebruiken waar en wanneer het je uitkomt
  • Periodieke updates met nieuw lesmateriaal
  • Voor alle groepen in het basisonderwijs

Heb je vragen over de dramalessen of onze lesmethode? Neem gerust contact met ons op.

We helpen je graag verder!