Lesmateriaal DramaOnline - Alleen achter de heg door Harro van Lien

Lesmateriaal Alleen achter de heg

Theatervoorstelling door Harro van Lien

Hier vind je de dramalessen voor groep 3 t/m 6 die aansluiten bij de theatervoorstelling "Alleen achter de heg", een productie van Harro van Lien. De lessen zijn direct te downloaden en te gebruiken in de klas.

Over de voorstelling

Om ruzie te voorkomen staat er midden in het land een heg.

Aan de ene kant wonen de Knotten en aan de andere kant de Snorren.

Op een dag komt er een man door de heg, met een snor en een brief.

De vader en moeder van prins Gijs worden uitgenodigd om de strijdbijl te begraven. Gijs blijft thuis. Alleen. En dat is voor het eerst.

-“Dat kun je best, toch?”

-”Tuurlijk!”

-“O, ja. Pas op voor de bliksem Gijs. En voor het onweer. Als het begint te rommelen moet je naar binnen. Dan is het onweer....Of de reus.”

-“Wie?”

-“Oh, niks...De reus uit het gebergte. Ver weg. Komt hier nooit. Meestal is het onweer. Of hagel. Dag jongen.”

-“Dag papa...”

Vader en moeder vertrekken door de heg en Gijs blijft achter in het paleis. Even later hoort hij gerommel. Ver weg. Nu nog wel.

'Alleen achter de heg' is een komische en spannende vertelvoorstelling. Over moed, over wie niet sterk is moet slim zijn en over opkomen voor jezelf.

Op deze pagina vind je informatie en opdrachten ontwikkeld door DramaOnline waarmee je de productie 'Alleen achter de heg' kunt voorbereiden en verdiepen. Bespreek voor aanvang met de leerlingen wat er tijdens de voorstelling van hen verwacht wordt. Een aantal tips hiervoor kun je hier vinden: Artikel 'Theaterbezoek met je klas'.


Extra ondersteuning

Hieronder tref je een PDF van iedere dramales plus benodigde spelkaarten. Elke dramales behandelt een aspect van de voorstelling. Hierbij maken wij gebruik van de door ons ontworpen kerndoelen en leerlijnen. Lees hier hoe wij deze inzetten.


In de lessen wordt verwezen naar Les CD 1. Deze CD met 21 theatrale nummers ondersteunen je dramales muzikaal en is te verkrijgen in onze DramaWinkel. Met vouchercode HARRO ontvang je de CD voor slechts € 14,75 in plaats van € 16,75! (de CD is niet noodzakelijk voor het geven van de lessen; je kunt ook gebruik maken van eigen muziek.)

Dramalessen groep 3/4

Ziekenhuis (PDF)

40 minuten / improvisatie

De voorstelling "Alleen achter de heg" speelt zich af in het ziekenhuis. In deze dramales improviseren de leerlingen in het spelen van verschillende kwalen en handelingen binnen een ziekenhuis. In de kernopdracht wordt een groepsimprovisatie neergezet waarbij de leerlingen al spelend reageren op problemen die zich voordoen in een ziekenhuis.


Bang zijn (PDF)

45 minuten / bewegingsspel

Ieder kind is weleens bang voor bijvoorbeeld monsters, spinnen of het donker. Schaduwen spelen een belangrijke rol in deze les. Een stapeltje kleding kan 's nachts een monster lijken en vanuit je bed kun je soms zomaar iets zien bewegen. In de les staat de werkvorm spiegelen centraal. In de kernopdracht maken de leerlingen een dansgevecht waarin zij de schaduwen overwinnen.


Sprookjes + spelkaarten (PDF)

45 minuten / tableaus

In de voorstelling wordt een sprookje verteld. In deze dramales over sprookjes ontdekken de leerlingen welke momenten belangrijk zijn in een verhaal. Deze momenten zetten zij om in stilstaande beelden.

Dramalessen groep 5/6

Vreemde voorwerpen (PDF)

50 minuten / toneelspel

In deze les staat objectenspel centraal; een werkvorm waarbij voorwerpen uitgangspunt van het spel zijn. De leerlingen ontdekken op welke manieren je een voorwerp kunt gebruiken. Hierin wordt vooral de fantasie geprikkeld; hoe kan een voorwerp een totaal andere betekenis krijgen?


Uitvindingen (PDF)

50 minuten / improvisatie

Deze dramales gaat over uitvindingen en het op een nieuwe manier kijken naar bekende situaties. De leerlingen associëren op bestaande voorwerpen en geven hier een andere functie aan. In de kernopdracht gaan ze in groepjes aan de slag en vinden een nieuw voorwerp uit. Er wordt zowel in tekst als in beweging geïmproviseerd.


Status (PDF)

50 minuten / improvisatie

In deze les maken de leerlingen kennis met het begrip status. Bij status gaat het er om wie de macht in de scène heeft. De status kan bijvoorbeeld afhangen van rangen en standen, leeftijd of beroep. De leerlingen maken in de kernopdracht een korte scène aan de deur waarin de status in fysiek, in stem en in verhaal duidelijk wordt.

Wie zijn wij?

DramaOnline is de complete lesmethode voor het gehele basisonderwijs, die de leerkracht begeleidt in het gemakkelijk maken en geven van een dramales. DramaOnline geeft met haar online lessenmaker, ondersteunende materialen, kant-en-klare dramalessen en inspirerende trainingen het vak drama een onmisbare plek in het basisonderwijs. Inmiddels maken ruim 3000 docenten met veel plezier gebruik van DramaOnline!


Vaker aan de slag met drama?

Wil je drama een duidelijke(re) plek in je lesprogramma geven? Vraag dan een abonnement aan op onze online lesmethode.

  • Altijd inspiratie met honderden oefeningen en kant-en-klare dramalessen
  • Compleet met muziek, tekstmateriaal en instructievideo's
  • Online lesmethode; te gebruiken waar en wanneer het je uitkomt
  • Periodieke updates met nieuw lesmateriaal
  • Voor alle groepen in het basisonderwijs

Heb je vragen over de dramalessen of onze lesmethode? Neem gerust contact met ons op.

We helpen je graag verder!