Sprookjes

Dramales voor groep 3/4

Sprookjes

Dramales voor groep 3/4
Wat ontzettend leuk dat je met het vak drama aan de slag wilt! En daar willen we jou graag bij helpen.


DramaOnline is een complete dramamethode voor het basisonderwijs, van groep 1 t/m 8. Een schat aan waardevol lesmateriaal: honderden kant-en-klare dramalessen, korte dramaoefeningen, instructievideo's en spelkaarten. DramaOnline biedt enerzijds structuur en houvast en tegelijkertijd alle vrijheid om jouw lesprogramma vorm te geven zoals jij wilt.


Hieronder vind je de dramales stap voor stap uitgewerkt. Muziek en instructievideo's zijn (net als in de methode) toegevoegd.


Wil je meer? Neem dan gerust een kijkje op onze website voor alle info over de lesmethode.
Of vraag een jaarabonnement aan.

Veel plezier met de dramalessen!


Sprookjes

- dramales voor groep 3/4-

Techniek

Tableaus

Kerndoelen

Inspiratie, jezelf presenteren en respect

Duur

45 minuten

Sprookjes

In deze dramales over sprookjes ontdekken de leerlingen welke momenten belangrijk zijn in een verhaal. Deze momenten zetten zij om in stilstaande beelden.
Via de knop hieronder kun je de samenvatting van de les downloaden. Met volop schrijfruimte om voor jezelf notities te maken. Zo geef je deze les nog gemakkelijker!

Sprookjes

Introductie Sprookjes (inleiding)

In deze les met het thema Sprookjes staat de techniek tableaus centraal. Bij tableaus bevriezen de spelers een bepaalde handeling of situatie waardoor een levend standbeeld ontstaat. De leerlingen ontdekken hoe zij verschillende sprookjes in beelden om kunnen zetten.


Verhelder de techniek door zelf een aantal standbeelden te laten zien.

Kijk en bevries klassikaal (warming-up klassikaal)

"Hans en Grietje achtervolgen de heks, op zoek naar hun huis. Als de heks omkijkt, staan ze stil." 

De leerlingen lopen als Hans en Grietje in een rij achter jou, de heks, aan. Wanneer je omkijkt, staan zij stil. Wissel de verschillende manieren van lopen af, zoals huppelen, rennen of sluipen.

Tip: Je kunt ook een leerling voorop laten lopen.

Kijk en bevries tweetallen (warming-up groepjes)

Dezelfde oefening, maar nu in tweetallen.


De leerlingen lopen in tweetallen achter elkaar aan. De voorste leerling is de heks, de ander speelt Hans of Grietje. Wanneer de heks omkijkt, staat Hans of Grietje stil. De heks wisselt de verschillende manieren van lopen af, zoals huppelen, rennen of sluipen. Hierna wisselen de leerlingen van rol.

Foto's in een hoepel (warming-up groepjes)

In de ruimte liggen hoepels op de grond verspreid. De leerlingen dansen door de ruimte. Als de muziek stopt, gaan ze zo snel mogelijk in tweetallen in een hoepel staan en nemen ze een fotopose aan die past bij het door jou genoemde onderwerp. Voorbeelden: Sneeuwwitje krijgt een appel van de heks, Roodkapje komt de wolf tegen, de geitjes verstoppen zich in de klok, Doornroosje ligt 100 jaar te slapen, de stiefmoeder kijkt in de spiegel, Hans en Grietje eten van het snoephuisje. Als de muziek weer start, verlaten de leerlingen de hoepel en dansen verder. Dit herhaal je een aantal keer met telkens een ander onderwerp.


Muziek Les CD 1, nr. 18

Sprookjesfoto's (kern)

De leerlingen worden verdeeld in groepjes van 5 à 6 personen. Elk groepje krijgt een sprookjeskaart (zie download hieronder). Van het sprookje wat hierop beschreven staat, maken de leerlingen met elkaar vijf stilstaande foto's. Zoek naar momenten in een sprookje die belangrijk zijn voor het verhaal. Zoals bij Sneeuwwitje, het eten van de appel en de huilende dwergen om de kist. Hierna worden de sprookjesfoto's aan elkaar gepresenteerd en mag het publiek raden welk sprookje uitgebeeld wordt.


Muziek Les CD 1, nr. 5

Biggetjes op de vlucht (afsluiting)

"De wolf heeft het huis van de biggetjes omver geblazen, maar kreeg de smakelijke hapjes niet te pakken. De biggetjes zijn nu op de vlucht voor de wolf. Dit doen zij zo stiekem mogelijk, zodat ze niet door hem gesnapt worden".


Je verdeelt de leerlingen in maximaal 5 groepen. Elke groep gaat in de ruimte achter elkaar staan. De leerlingen zijn de biggetjes. Degene die voorop loopt, beeldt uit welke route zij gaan en welke handelingen zij daarbij nodig hebben. Bijvoorbeeld over slootjes springen, slingeren aan een touw of zwemmen. De volgers doen dit zo goed mogelijk na.


Wanneer je de muziek stopt, staan de biggetjes stil. Je speelt op dat moment de wolf, die op zoek is naar de biggetjes. Als de muziek weer start, sluit de voorste leerling achter de laatste aan en beeldt de volgende een nieuwe route uit.


Tip: In de instructievideo hieronder zie je dezelfde oefening maar dan met ontsnapte gevangenen.


Muziek Les CD 1, nr. 19

Sprookjeskaarten

Download de Sprookjeskaarten, passend bij de opdracht Sprookjesfoto's.

Instructievideo Biggetjes op de vlucht

DramaOnline maakt van drama een vak!

DramaOnline is ontstaan uit de behoefte om het vak drama toegankelijker te maken.


Veel leerkrachten ervaren drempels in het zelf maken en geven van een dramales. Het resultaat is dat er op basisscholen vaak weinig of geen dramaonderwijs wordt aangeboden. Een gemiste kans, want expressievakken leveren een positieve bijdrage aan de ontwikkeling van je leerling.


Meer zelfvertrouwen, betere presentatievaardigheden en het stimuleren van samenwerking zijn hier voorbeelden van. Tijd dus om het vak drama een gedegen plek in je lesprogramma te geven. Met DramaOnline heb je alle vrijheid, maar vind je tegelijkertijd de structuur die een les nodig heeft.

Wat maakt DramaOnline zo compleet?

DramaOnline is ontwikkeld voor alle groepen in het basisonderwijs. Al het lesmateriaal zoals dramalessen, muziek, spelkaarten en instructievideo's is online aanwezig. Als abonnee heb je toegang tot het complete aanbod.

Kant-en-klaar lesmateriaal

Keuze uit honderden dramalessen en -oefeningen

Complete lesmethode

Inclusief instructievideo's, muziek en spelkaarten

Altijd actueel

Thema's als Kinderboekenweek, seizoenen en feestdagen

Ontwerp je eigen leerlijn

Ontwikkel gemakkelijk je eigen leerlijn met onze leerlijnmodule

Zonder zorgen aan de slag

Laagdrempelig en inspirerend voor iedere leerkracht

Advies & begeleiding

Weinig ervaring met drama? Altijd hulp - online en offline
"Wat ik zo sterk vind aan de themalessen van DramaOnline is dat de beleving van de leerlingen bij zowel het onderwerp als het spel wakker gemaakt wordt. Met fantasievolle opdrachten, veel variatie in de les, muziek, beeldmateriaal en aansprekende spelsituaties."
Door Krekelberg, docent drama PABO HAN Nijmegen

Klaar om je te laten inspireren door DramaOnline?