arrow_drop_up arrow_drop_down
Ontwerp je eigen spel voor Koningsdag! (Creatieve Kronkelweek)
18 april 2020 
in Nieuws

Ontwerp je eigen spel voor Koningsdag! (Creatieve Kronkelweek)

Voor deze week hebben wij geen dagelijkse Creatieve Kronkel op het programma staan, maar speciaal voor Koningsdag een grote opdracht die je in vier dagen uitvoert. Doe je met ons mee?

De opdracht voor deze week (20 – 23 april)

Ieder jaar bezoekt de koninklijke familie een stad in Nederland tijdens Koningsdag. Daar krijgen ze een rondleiding langs belangrijke plekken, zien ze mooie optredens en ontmoeten de inwoners van de stad. En koning Willem-Alexander, koningin Maxima en de prinsessen doen ook graag actief mee. Een dansje, een liedje, een spelletje.

Dit jaar stond een reisje naar Maastricht op het programma. Zoals je kunt begrijpen gaat dit bezoek vanwege het coronavirus niet door. En dat geeft ons de tijd om een mooi activiteitenprogramma samen te stellen voor de volgende Koningsdag.

Deze week ga je zelf een spel ontwikkelen. Een spel dat nog niet bestaat. Een spel dat de koninklijke familie tijdens hun bezoek volgend jaar uit kan voeren.

Elke dag krijg je van ons een opdracht. Zo bedenk je stap voor stap een eigen spel. Je mag hierbij natuurlijk hulp vragen. Of misschien bedenk je samen iets met een vriendje of de hele klas en overleg je via Skype of Whatsapp.

Op donderdag, de laatste dag van deze opdracht, is je spel klaar en kun je het (als je wilt natuurlijk :-)) naar ons opsturen. Wat de regels daarvoor zijn, hoor je die dag.

Op Koningsdag presenteren wij alle inzendingen op onze website. Dan kan de organisatie van Koningsdag volgend jaar alvast een kijkje nemen bij jullie mooie ideeën.

Veel plezier!

 

Maandag 20 april

 • Zoek een simpel voorwerp in je huis.
 • Bedenk een spel met dit voorwerp.
 • Wat is het doel van je spel?

Vandaag begin je met de eerste opdracht. Hiervoor zoek je een simpel voorwerp in je huis, bijvoorbeeld een schoenendoos of afwasborstel. Bedenk een spel met dit voorwerp. Wat is het doel van je spel? Een paar voorbeelden: ‘als eerste de overkant bereiken’ of ‘zo min mogelijk punten scoren’. Schrijf op wat je bedacht hebt, zodat je morgen verder kunt met je idee. Veel plezier!

Dinsdag 21 april

 • Denk na over de verdere invulling van je spel. Welke drie spelregels zijn belangrijk?
 • Welke spelvoorwaarden zijn er verder nog?
 • Heb je verder nog iets nodig voor dit spel?

Vandaag ga je verder met de invulling van je spel. Welke drie spelregels zijn belangrijk? En welke spelvoorwaarden zijn er verder nog? Met hoeveel spelers speel je dit spel? Hoe bepaal je wie er mag beginnen? Is er een winnaar bij jouw spel? Zo ja, wanneer heb je gewonnen? Wanneer is het spel afgelopen? Heb je verder nog iets nodig voor dit spel? (een dobbelsteen, pionnen, touw, enz.) Zet dit allemaal op papier, zodat je morgen snel weer aan de slag kunt!

Woensdag 22 april

 • Test je spel door het te spelen, alleen of met huisgenoten. Pas je spelregels nog wat aan als dat nodig is.
 • Maak en verzamel alles wat je nodig hebt.
 • Bedenk een goede naam voor jouw spel.

Gisteren heb je het spel helemaal uitgedacht en de spelregels uitgeschreven. Vandaag is het tijd om je spel te testen! Speel jouw spel alleen of met huisgenoten. Pas je spelregels nog wat aan als dat nodig is. Maak en verzamel alles wat je nodig hebt. En ook niet geheel onbelangrijk: bedenk een goede naam voor jouw spel!

Donderdag 23 april

 • Presenteer je spel aan je huisgenoten (en eventueel aan ons).
 • Veel speelplezier!

Je spel is klaar! Presenteer je spel. Dat kan bijvoorbeeld aan je vader of zusje. Maar we zouden het heel leuk vinden om mee te mogen genieten van jouw creatie. Dus maak een foto, een filmpje, een tekening of schrijf een handleiding. Als het maar duidelijk wordt hoe jouw spel werkt.

Je kunt het spel demonstreren, er een reclamefilmpje voor opnemen of een scène spelen waarin het koninklijk echtpaar het spel speelt tijdens Koningsdag. Gebruik je fantasie. Daar zijn wij dol op. 🙂

Je video, foto, document, verhaal, tekening kun je naar ons opsturen via mail (info@dramaonline.nl) of post (DramaOnline, Hoofdweg 666, 2132 BT Hoofddorp). Dan maken wij daar een mooie collage van op onze website en social media.

Let op: als je een filmpje of foto maakt waarop jij in beeld bent (of iemand anders), vraag dan eerst toestemming aan je ouders voor je het naar ons opstuurt! Dit in verband met je privacy.

Over de schrijver
Eva is jeugdtheatermaker en dramadocent. Vanuit haar ervaring met cultuureducatie binnen het basisonderwijs is het idee voor DramaOnline geboren. Binnen DramaOnline is Eva verantwoordelijk voor het ontwikkelen van het lesmateriaal en het geven van trainingen.
Reactie plaatsen