Levend alfabet

Dramales voor groep 3/4

Levend alfabet

Dramales voor groep 3/4
Wat ontzettend leuk dat je met het vak drama aan de slag wilt! En daar willen we jou graag bij helpen.


DramaOnline is een complete dramamethode voor het basisonderwijs, van groep 1 t/m 8. Een schat aan waardevol lesmateriaal: honderden kant-en-klare dramalessen, korte dramaoefeningen, instructievideo's en spelkaarten. DramaOnline biedt enerzijds structuur en houvast en tegelijkertijd alle vrijheid om jouw lesprogramma vorm te geven zoals jij wilt.


Hieronder vind je de dramales stap voor stap uitgewerkt. Muziek en instructievideo's zijn (net als in de methode) toegevoegd.


Wil je meer? Neem dan gerust een kijkje op onze website voor alle info over de lesmethode.
Of vraag een jaarabonnement aan.

Veel plezier met de dramalessen!


Levend alfabet

- dramales voor groep 3/4 -

Techniek

Bewegingsspel

Kerndoelen

Inspiratie, kijken & luisteren en samenwerken

Duur

40 minuten

Levend alfabet

In deze dramales voor groep 3/4 bewegen de leerlingen als letters van het alfabet. De leerlingen laten de letters tot leven komen en verzamelen woorden passend bij een beginletter.
Via de knop hieronder kun je de samenvatting van de les downloaden. Met volop schrijfruimte om voor jezelf notities te maken. Zo geef je deze les nog gemakkelijker!

Levend alfabet

Introductie Levend alfabet (inleiding)

In deze dramales voor groep 3/4 bewegen de leerlingen als letters van het alfabet. De leerlingen laten de letters tot leven komen en verzamelen woorden passend bij een beginletter.


Introduceer het thema van de les: 'Stel je voor: de letters van het alfabet zijn tot leven gekomen! Ze bewegen, ze maken geluid en sommige letters maken zelfs een woord. Vandaag gaan wij het alfabet verkennen. Wat voor vormen, geluiden en bewegingen horen bij de letters?'


Laat een letter zien, bijvoorbeeld in een boek. Wie kan deze letter maken met zijn of haar lichaam? En hoe zou deze letter bewegen? Welk geluid zou deze letter maken?


Let op: Je kunt in deze dramales zelf een keuze voor blokletters of schrijfletters maken. Afhankelijk van de methode die binnen jouw school wordt gebruikt.


Tip: Het prentenboek 'Alfabet' van Charlotte Dematons sluit mooi aan bij deze dramales.

Beweeg als een letter (warming-up klassikaal)

De leerlingen lopen door de ruimte. Noem een letter die de leerlingen kennen en die gemakkelijk met het lichaam uit te beelden is. Bijvoorbeeld de S, O, I, V, T.


De leerlingen bewegen direct als die letter. Bij een S kunnen ze bijvoorbeeld kronkelen met hun lichaam, bij een O maken ze ronde vormen. Kunnen de leerlingen ook geluid maken bij de letters?


Herhaal dit met verschillende letters.


Muziek Les CD 1, nr. 8

De O van Opa (warming-up groepjes)

Verdeel de leerlingen in tweetallen. Noem klassikaal een letter, bijvoorbeeld de O. Plus een woord dat past bij deze letter, bijvoorbeeld Opa.


De tweetallen bewegen door de ruimte als dit woord. In dit geval spelen zij een opa. Herhaal dit met een aantal verschillende woorden, passend bij de genoemde letter. Bij Puzzel hoeven ze niet zelf een puzzel te spelen, maar kunnen ze uitbeelden dat ze een puzzel aan het maken zijn.

Laat vervolgens ook andere letters aan bod komen.

De leerlingen mogen geluid maken tijdens het spel, maar zorg ervoor dat ze aandachtig blijven luisteren naar jouw aanwijzingen.


Voorbeelden:

O - Opa, Olifant, Oven, Octopus, Orkaan, Onweer

S - Slang, Schildpad, Ster, Safari, Slinger, Sleutels

M - Muis, Molen, Maan, Monster, Muziek, Mango

P - Pauw, Paddenstoel, Pinguïn, Puzzel, Prinses, Piramide

De lettergroep (kern)

Verdeel de leerlingen in groepjes van ongeveer 4 personen. Fluister ieder groepje een letter in. Kies letters die de leerlingen kennen en waar zij gemakkelijk woorden bij kunnen bedenken.

De groepjes verzamelen woorden die met de genoemde letter beginnen. Je kunt ze pen en papier geven om deze te noteren. Uit de lijst kiezen ze vier woorden die ze goed kunnen uitbeelden. De leerlingen oefenen hoe zij deze woorden het best kunnen spelen. Ze mogen hierbij geluid maken, maar het woord of de letter mag niet genoemd worden.


Hierna laten de groepjes hun presentatie zien. Kan het publiek raden welke woorden worden uitgebeeld? En dus wat de beginletter is die het groepje ingefluisterd heeft gekregen?


Tip: Je kunt de spelers tijdens hun presentatie kort laten bevriezen. Op dat moment kun je samen met het publiek rustig bekijken en overleggen welke woorden worden gespeeld.

Beeldige letters (afsluiting)

De leerlingen staan in de kring. Noem een letter. De leerlingen maken zo snel mogelijk met hun lichaam deze letter na in een stilstaande pose. Wie de origineelste houding heeft, mag de volgende letter noemen.

DramaOnline maakt van drama een vak!

DramaOnline is ontstaan uit de behoefte om het vak drama toegankelijker te maken.


Veel leerkrachten ervaren drempels in het zelf maken en geven van een dramales. Het resultaat is dat er op basisscholen vaak weinig of geen dramaonderwijs wordt aangeboden. Een gemiste kans, want expressievakken leveren een positieve bijdrage aan de ontwikkeling van je leerling.


Meer zelfvertrouwen, betere presentatievaardigheden en het stimuleren van samenwerking zijn hier voorbeelden van. Tijd dus om het vak drama een gedegen plek in je lesprogramma te geven. Met DramaOnline heb je alle vrijheid, maar vind je tegelijkertijd de structuur die een les nodig heeft.

Wat maakt DramaOnline zo compleet?

DramaOnline is ontwikkeld voor alle groepen in het basisonderwijs. Al het lesmateriaal zoals dramalessen, muziek, spelkaarten en instructievideo's is online aanwezig. Als abonnee heb je toegang tot het complete aanbod.

Kant-en-klaar lesmateriaal

Keuze uit honderden dramalessen en -oefeningen

Complete lesmethode

Inclusief instructievideo's, muziek en spelkaarten

Altijd actueel

Thema's als Kinderboekenweek, seizoenen en feestdagen

Ontwerp je eigen leerlijn

Ontwikkel gemakkelijk je eigen leerlijn met onze leerlijnmodule

Zonder zorgen aan de slag

Laagdrempelig en inspirerend voor iedere leerkracht

Advies & begeleiding

Weinig ervaring met drama? Altijd hulp - online en offline
"Wat ik zo sterk vind aan de themalessen van DramaOnline is dat de beleving van de leerlingen bij zowel het onderwerp als het spel wakker gemaakt wordt. Met fantasievolle opdrachten, veel variatie in de les, muziek, beeldmateriaal en aansprekende spelsituaties."
Door Krekelberg, docent drama PABO HAN Nijmegen

Klaar om je te laten inspireren door DramaOnline?