Koningsdag
Koningsdag
DramaOnline is een complete dramamethode voor het basisonderwijs, van groep 1 t/m 8. Een schat aan waardevol lesmateriaal: honderden kant-en-klare dramalessen, korte dramaoefeningen, instructievideo's en spelkaarten. DramaOnline biedt enerzijds structuur en houvast en tegelijkertijd alle vrijheid om jouw lesprogramma vorm te geven zoals jij wilt.
Hieronder vind je de dramales stap voor stap uitgewerkt. Muziek en instructievideo's zijn (net als in de methode) toegevoegd.
Wil je meer? Neem dan gerust een kijkje op onze website voor alle info over de lesmethode.
Of vraag een jaarabonnement aan.
Veel plezier met de dramalessen!
Koningsdag
- dramales voor groep 7/8-
Elk jaar bezoekt het koninklijk echtpaar op Koningsdag een plek in Nederland. Dit jaar bestaat het feestcomité uit jouw groep 7/8 en organiseren de leerlingen van de bovenbouw de feestactiviteiten voor deze dag. Ze laten Willem-Alexander en Maxima hun prachtige dorp of stad zien, zingen het Wilhelmus en spelen Oud-Hollandse spelletjes. En vooral dat laatste gaat niet helemaal zoals gepland.
Vertel de leerlingen voor aanvang van de dramales dat zij dit jaar de Koningsdagactiviteiten organiseren. Vraag hen wat het koninklijk paar altijd doet op Koningsdag. Je kunt hiervoor een aantal foto's op ons Pinterestbord gebruiken (www.pinterest.com/dramaonline/koningsdag).
"De koning en koningin worden vaak verwelkomd met een mooi lied. Maar welk lied kiezen jullie?"
De leerlingen kiezen ieder een bekend liedje dat zij graag voor de koning en koningin zouden willen zingen. Ze lopen door de ruimte en zingen dit lied hardop. Ze proberen zoveel mogelijk anderen te overtuigen met hun lied mee te zingen. Na een tijdje wordt bekeken welke groep het grootst is.
Tip: Deze oefening is waardevol om na te bespreken. Wat heeft de meeste leerlingen overtuigd? Hoe komt dat? Op welke manieren kun je nog meer overtuigen?
"Het is duidelijk voor welk lied jullie kiezen. Maar dit lied moet natuurlijk wel eerst geoefend worden. Op welke manier zullen we het lied aan Willem-Alexander en Maxima laten horen?"
De leerlingen staan in de ruimte in een kooropstelling. Je bent de dirigent en laat de leerlingen het lied zingen dat in de vorige oefening het populairst bleek. Je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld het Wilhelmus te zingen. Als dirigent geef je met een teken aan wanneer de leerlingen beginnen en eindigen met het lied. Elke ronde wordt gezongen op een andere manier. Voorbeelden: blij, bang, verdrietig, boos, trots, verliefd, als bejaarden, als peuters, als rappers.
"Willem-Alexander en Maxima zijn gearriveerd! Tijd voor een rondleiding met alle hoogtepunten in jullie woonplaats."
De leerlingen worden verdeeld in groepjes van 3. Ieder groepje bestaat uit een burgemeester, Willem-Alexander en Maxima. De burgemeesters begeleiden de koningen en koninginnen tijdens een rondleiding door hun woonplaats. Dit doen zij door middel van een route door de ruimte langs diverse bezienswaardigheden. De burgemeesters lichten de verschillende hoogtepunten mondeling toe. Willem-Alexander en Maxima reageren op de reis zonder tekst.
Dit herhaal je hierna twee keer, zodat iedereen de rol van burgemeester heeft gespeeld. Vraag de leerlingen naderhand welke hoogtepunten in hun woonplaats bezocht zijn.
"Op Koningsdag wordt er altijd veel verwacht van het koninklijk paar. Vooral dat zij meedoen met gekke spelletjes die het feestcomité bedacht heeft."
De leerlingen worden verdeeld in groepjes van ongeveer 5 personen. Met elkaar bedenken zij een spel dat het koninklijk paar op Koningsdag uit kan voeren. Bij voorkeur een variatie op een bestaand (Oud-Hollands) spel, zodat de spelregels niet te ingewikkeld worden. Bijvoorbeeld knikkeren met gesloten ogen of koekhappen onder water. De groepjes spreken duidelijk met elkaar af hoe het spel gespeeld wordt.
Ieder groepje maakt een scène rondom het spel dat zij in de vorige oefening bedacht hebben. De scène bestaat uit de volgende stappen:
Het groepje bepaalt wie de koning en/of koningin speelt, de overige leerlingen zijn deelnemers in het spel. In de scène mag tekst gebruikt worden. Bij stap 4 wordt het probleem gespeeld. Maxima valt bijvoorbeeld in het water, Willem-Alexander verslikt zich in een ontbijtkoek of ze spelen het spel compleet verkeerd.
Hierna worden de scènes aan elkaar gepresenteerd en kort nabesproken.
"Willem-Alexander en Maxima hebben dankzij jullie een fantastische Koningsdag gehad. En graag willen ze jullie daarvoor bedanken in een toespraak. Alleen spreken ze die toespraak gelijktijdig uit."
De leerlingen zitten in de kring als Willem-Alexander en Maxima. Enkele leerlingen van het feestcomité gaan de ruimte uit. De koningen en koninginnen bedenken een woord of woordgroep met meerdere lettergrepen die past in een bedanktoespraak, zoals fan-tas-tisch. Je verdeelt iedere lettergreep over een subgroep. Het feestcomité komt terug. Op jouw teken zeggen alle koningen en koninginnen tegelijkertijd hun lettergreep. Het feestcomité achterhaalt welk woord de groep zegt. Zij mogen hierbij rondlopen en overleggen.
Voorbeelden:
Kant-en-klaar lesmateriaal
Complete lesmethode
Altijd actueel
Ontwerp je eigen leerlijn
Zonder zorgen aan de slag
Advies & begeleiding
Klaar om je te laten inspireren door DramaOnline?