Kerst

Dramales voor groep 5/6

Kerst

Dramales voor groep 5/6
Wat ontzettend leuk dat je met het vak drama aan de slag wilt! En daar willen we jou graag bij helpen.


DramaOnline is een complete dramamethode voor het basisonderwijs, van groep 1 t/m 8. Een schat aan waardevol lesmateriaal: honderden kant-en-klare dramalessen, korte dramaoefeningen, instructievideo's en spelkaarten. DramaOnline biedt enerzijds structuur en houvast en tegelijkertijd alle vrijheid om jouw lesprogramma vorm te geven zoals jij wilt.


Hieronder vind je de dramales stap voor stap uitgewerkt. Muziek en instructievideo's zijn (net als in de methode) toegevoegd.


Wil je meer? Neem dan gerust een kijkje op onze website voor alle info over de lesmethode.
Of vraag een jaarabonnement aan.

Veel plezier met de dramalessen!


Kerst

- dramales voor groep 5/6-

Techniek

Pantomime

Kerndoelen

Inspiratie, kijken & luisteren en samenwerken

Duur

50 minuten

Kerst

Groep 5/6 gaat in deze dramales aan de slag met kerstliedjes. In de kernopdracht zetten de leerlingen in groepjes een kerstliedje om in beweging en handeling. Hierbij wordt het verschil tussen pantomime en gebarentaal duidelijk.
Via de knop hieronder kun je de samenvatting van de les downloaden. Met volop schrijfruimte om voor jezelf notities te maken. Zo geef je deze les nog gemakkelijker!

Kerst

Introductie Kerst (inleiding)

Groep 5/6 gaat in deze dramales aan de slag met kerstliedjes. Door middel van pantomime ontdekken de leerlingen hoe zij liedteksten omzetten in handeling en beweging.

Kersthandelingen (warming-up klassikaal)

De leerlingen lopen door de ruimte op muziek. Wanneer de muziek stopt, noem je een handeling die past bij Kerstmis. De leerlingen beelden dit zonder geluid op hun plek uit. Als je de muziek weer start, lopen zij verder totdat een volgende handeling gevraagd wordt.


Voorbeelden:

  • kerstboom optuigen
  • kerstliedjes zingen
  • mooiste kleding aandoen
  • schaatsen
  • spelletje doen
  • kerstmusical spelen
  • kerstdiner eten
  • sneeuwpop maken
  • cadeautjes openmaken


Muziek Les CD 1, nr. 18

Dat gaan we doen! (warming-up groepjes)

Je verdeelt de leerlingen in tweetallen. De tweetallen lopen samen door de ruimte. Leerling 1 doet een spelsuggestie: "Zullen we gaan...?" En noemt daarbij een handeling die past bij Kerstmis en winter, bijvoorbeeld schaatsen. Leerling 2 beantwoordt deze suggestie met een enthousiast "Ja!" en beide leerlingen beelden de handeling pantomimisch uit. Vervolgens doet leerling 2 een spelsuggestie, die wederom uitgebeeld wordt. De tweetallen herhalen dit tot ieder een aantal voorstellen gedaan heeft.


Tip: Het is belangrijk dat de spelsuggesties geaccepteerd worden. Wanneer dit niet gebeurt, stagneert het spel en het spelplezier.

Kerstkoor (kern)

De leerlingen blijven in dezelfde tweetallen als in de voorgaande oefening. Je speelt een aantal kerstliedjes af, die in tekst goed te volgen zijn. Uiteraard kun je ook een aantal liedjes zingen. Voorbeelden hiervan staan in de spelkaarten bij deze les. De tweetallen beelden tegelijkertijd pantomimisch de tekst uit. Wanneer de tekst te snel gaat, kun je af en toe pauzeren.


Tip: Je kunt eerst een liedje gezamenlijk doen, zodat de leerlingen de opdracht begrijpen. Maak daarbij het verschil duidelijk tussen het uitbeelden van een handeling of het gebruiken van gebarentaal, zoals in het spel Hints. In het liedje "Wat een sterren", kun je met je vingers een ster in de lucht tekenen, maar in deze oefening gaat het erom dat je de handeling van het bekijken van de sterren uitbeeldt.

Kerstliedjes uitbeelden (kern)

Je verdeelt de leerlingen in maximaal 6 groepen. Elke groep krijgt een spelkaart met daarop een kerstliedje (zie spelkaarten). De groepjes maken met elkaar een scène waarin zij de liedtekst zonder geluid uitbeelden. Het gaat erom dat zij de liedtekst zo duidelijk mogelijk maken, zonder daarbij te vervallen in gebarentaal. Hierna worden de scènes aan elkaar gepresenteerd en raadt het publiek welke liedjes uitgebeeld worden. Wanneer een liedje niet geraden wordt, mag de groep de scène nogmaals presenteren, maar ditmaal terwijl ze het liedje tegelijkertijd neuriën.


Spelkaarten kerstliedjes downloaden

Kerstbomen en kerstmannen (afsluiting)

De leerlingen worden in twee groepen verdeeld, de kerstbomen en de kerstmannen. Beide groepen staan op een lijn tegenover elkaar. Je vertelt een verhaal over kerstbomen en kerstmannen. Wanneer je het woord "kerstbomen" zegt, moeten de kerstmannen zo snel mogelijk naar hun achterlijn (bijvoorbeeld de muur) zien te komen, terwijl de kerstbomen proberen zoveel mogelijk kerstmannen te tikken. Iedere getikte kerstman hoort nu bij de kerstbomen. Hierna keren de leerlingen weer terug naar het midden en vervolgt je je verhaal. Wanneer je in het verhaal "kerstmannen" noemt, zijn de rollen omgedraaid.

DramaOnline maakt van drama een vak!

DramaOnline is ontstaan uit de behoefte om het vak drama toegankelijker te maken.


Veel leerkrachten ervaren drempels in het zelf maken en geven van een dramales. Het resultaat is dat er op basisscholen vaak weinig of geen dramaonderwijs wordt aangeboden. Een gemiste kans, want expressievakken leveren een positieve bijdrage aan de ontwikkeling van je leerling.


Meer zelfvertrouwen, betere presentatievaardigheden en het stimuleren van samenwerking zijn hier voorbeelden van. Tijd dus om het vak drama een gedegen plek in je lesprogramma te geven. Met DramaOnline heb je alle vrijheid, maar vind je tegelijkertijd de structuur die een les nodig heeft.

Wat maakt DramaOnline zo compleet?

DramaOnline is ontwikkeld voor alle groepen in het basisonderwijs. Al het lesmateriaal zoals dramalessen, muziek, spelkaarten en instructievideo's is online aanwezig. Als abonnee heb je toegang tot het complete aanbod.

Kant-en-klaar lesmateriaal

Keuze uit honderden dramalessen en -oefeningen

Complete lesmethode

Inclusief instructievideo's, muziek en spelkaarten

Altijd actueel

Thema's als Kinderboekenweek, seizoenen en feestdagen

Ontwerp je eigen leerlijn

Ontwikkel gemakkelijk je eigen leerlijn met onze leerlijnmodule

Zonder zorgen aan de slag

Laagdrempelig en inspirerend voor iedere leerkracht

Advies & begeleiding

Weinig ervaring met drama? Altijd hulp - online en offline
"Wat ik zo sterk vind aan de themalessen van DramaOnline is dat de beleving van de leerlingen bij zowel het onderwerp als het spel wakker gemaakt wordt. Met fantasievolle opdrachten, veel variatie in de les, muziek, beeldmateriaal en aansprekende spelsituaties."
Door Krekelberg, docent drama PABO HAN Nijmegen

Klaar om je te laten inspireren door DramaOnline?