arrow_drop_up arrow_drop_down
5 maart 2018 

Rekenen en drama gaan heel goed samen! - 4 dramalessen voor de Grote Rekendag

Nieuwe dramalessen voor de Grote Rekendag

Over tellen, getallen, patronen en vormen

In onze methode zoeken we altijd verbinding met andere vakken. Zodat drama geen eilandje in het lesprogramma is, maar aansluit bij bijvoorbeeld taal of geschiedenis.

Op woensdag 28 maart vindt weer de Grote Rekendag plaats. Een dag voor alle basisscholen in Nederland en België, die in het teken van rekenen staat.
Speciaal voor de Grote Rekendag hebben we een dramales ontwikkeld voor iedere combinatiegroep over tellen, getallen, vormen en patronen.

Groep 1/2 – Tellen

De kleuters werken in deze dramales met getallen. Spelenderwijs tellen ze tot 10 en ze gebruiken deze getallen in een scène die zich afspeelt in een winkel. Het is hierbij belangrijk dat de leerlingen alert zijn op elkaar en samenwerken. Een toegankelijke en laagdrempelige les!

 

Groep 3/4 – Patronen

Patronen vind je op heel veel verschillende plekken in het dagelijks leven; in de mode, beeldende kunst, rituelen. De patronen die in deze les gebruikt worden zijn continu herhalende loopbewegingen. Vanuit deze patronen improviseren zij met elkaar dialogen zonder woorden.

 

Vormen – groep 5/6
Ruimtelijke vormen staan centraal in deze dramales. De leerlingen ontwikkelen een aantal scènes vanuit een ruimtelijke vorm. Hierbij besteden ze extra aandacht aan hun positie ten opzichte van elkaar en de ruimte. Er wordt minimaal tekst gebruikt, zodat vooral de lichaamshouding en mise-en-scène betekenis aan de scènes geven.

 

Getallen – groep 7/8

In deze les improviseren de leerlingen scènes die spelen rondom getallen, waarbij ze continu alert zijn op hun medespelers. Belangrijk in deze les is het logisch maken van een verhaal, het blijven spelen van een situatie en het accepteren van een rol.

 

De dramalessen maken onderdeel uit van onze lesmethode en zijn gratis toegankelijk voor onze abonnees.
Nog geen abonnement? Bekijk hier welke vorm het beste bij jou past.

Over de schrijver
Eva is jeugdtheatermaker en dramadocent. Vanuit haar ervaring met cultuureducatie binnen het basisonderwijs is het idee voor DramaOnline geboren. Binnen DramaOnline is Eva verantwoordelijk voor het ontwikkelen van het lesmateriaal en het geven van trainingen.
Reactie plaatsen