Korte energieke dramalessen over Wie, Wat, Waar
17 juli 2022 
in Actueel

Korte energieke dramalessen over Wie, Wat, Waar

Deze korte, energieke lessen zijn gericht op improvisatie en zijn gebaseerd op de 3 W's ('Wie, Wat, Waar'). Voor de lessenserie heb je ons kaartspel 'Wie, Wat, Waar' nodig. 

Lessenserie 'Wie, Wat, Waar'

Deze 3 W's zijn van groot belang voor de opbouw van je scène. Zo vertelt de 'Wie' je welke personages er in de scene te zien zijn en welke rollen er gespeeld worden. De 'Wat' bepaalt wat de personages aan het doen zijn en wat hun handeling daarbij is. En tenslotte laat de 'Waar' de locatie van de scene zien.  

In de korte dramalessen gaan de groepen aan de slag met de 3 W's. 

  • Groep 1/2 improviseert personages en handelingen. In de kernopdracht bouwen de kleuters een dierentuin met behulp van bijpassende tableaus.
  • Groep 3/4 zet een aantal personages en locaties neer. Ze leren zonder lang na te denken hun spelimpulsen te volgen en aanwijzingen van buitenaf direct toe te passen in hun spel.
  • Groep 5/6 maakt in groepjes een simpele scène waarin zij een personage en handeling combineren. Kijken en luisteren naar elkaar is in deze les belangrijk.
  • Groep 7/8 leert om in te spelen op wat ze bij de ander zien en te vertrouwen op hun spelimpulsen.

Deze lessen staan klaar voor onze abonnees in de lesmethode. Nog geen lid van onze methode? Klik dan op de link hieronder voor meer informatie over onze abonnementen.

>> Naar de abonnementen

Bij de lessen heb je ons kaartspel 'Wie, Wat, Waar' nodig. 


Kaartspel 'Wie, Wat, Waar' 

Leerlingen vinden het fantastisch om met spelkaarten te werken in de dramales. Het prikkelt de fantasie en inspireert tot nieuwe ideeën.

Daarom hebben wij het kaartspel 'Wie, Wat, Waar' ontwikkeld. Met deze 54 kaarten met daarop personages (Wie), handelingen (Wat) en locaties (Waar) maak je van je dramales een feestje. De kaarten zijn voorzien van tot de verbeelding sprekende illustraties en zijn geschikt voor groep 1 t/m 8.  

>> Klik hier om het kaartspel te bestellen


Blog: Hoe pas je 'Wie, Wat, Waar' toe in je dramales?

Wat wordt er nu eigenlijk precies met de termen 'Wie, Wat, Waar' bedoeld? En hoe kun je deze 3 W's het beste inzetten? Je leest het in de blog 'Hoe pas je 'Wie, Wat, Waar' toe in je dramales?'. 

>> Klik hier om de blog over de drie W's te lezen

Over de schrijver
Rik startte ruim 15 jaar geleden als groepsleerkracht op een Daltonschool. Inmiddels is hij ICT-coördinator op een aantal basisscholen. Uit zijn liefde voor het vak drama en voor ICT is het idee voor DramaOnline ontstaan. Binnen DramaOnline houdt hij zich bezig met het ontwikkelen van het systeem achter de lesmethode en de multimediale toepassingen.
Reactie plaatsen