dramalessen oorlog en bevrijding - bevrijdingsdag

Dramalessen over oorlog & bevrijding

Samen stil staan bij vrijheid in een dramales. 

dramalessen oorlog en bevrijding - bevrijdingsdag

Dramalessen over oorlog & bevrijding

Samen stil staan bij vrijheid in een dramales. 

Op 4 mei herdenken wij in Nederland de slachtoffers van oorlogen. En 5 mei staat het natuurlijk in het teken van vrijheid! We vieren dat we sinds 5 mei 1945 in vrijheid leven.


Hoe mooi is het als je deze twee belangrijke thema’s kunt verwerken in je lesprogramma?


In onze dramamethode vind je daarom speciale dramalessen voor de bovenbouw, waarin de leerlingen aan het denken worden gezet over de impact van oorlog en het belang van vrijheid.

Dramalessen over oorlog en bevrijding in de dramamethode

dramalessen groep 7-8

Eerste Wereldoorlog (toneelspel)

De Eerste Wereldoorlog staat ook wel bekend als “loopgravenoorlog”, omdat er veel vanuit loopgraven werd gevochten. De Fransen wilden graag Elzas Lotharingen veroveren van de Duitsers. Ze hadden genoeg ervaring met aanvallen, maar niet met verdedigen. Ook was de kleding van de Duitsers gecamoufleerd (legerkleuren) en droegen de Fransen opvallende blauw met rode uniformen. Zij waren dus veel zichtbaarder! Deze dramales gaat daarom over zien en gezien worden.

dramalessen groep 7-8

Tweede Wereldoorlog Les 1 & 2 (tableaus)

Deze lessenserie bestaat uit twee lessen, waarin zowel statuswissel als macht en onmacht centraal staan. In de lessen maken de leerlingen scènes met stilstaande beelden naar aanleiding van situaties uit de Tweede Wereldoorlog. 

dramalessen groep 7-8

Vrijheid - (tableaus)

Deze dramales voor de bovenbouw gaat over de betekenis van vrijheid en sluit perfect aan bij het thema 4 en 5 mei. Op welke manier kun je je vrij voelen en wanneer ben je niet vrij? De leerlingen maken in groepjes standbeelden waarin het belang van vrijheid wordt neergezet. Vanuit dit beeld ontstaan scènes over situaties die ook het tegenovergestelde laten zien. In de les wordt gewerkt met sensitiviteit en samenwerking.

Deze dramalessen staan klaar voor de leden van onze lesmethode.