Cultuurconferentie Beverwijk

8 november 2023

Wat fijn dat je er was!

Bedankt voor je deelname aan de workshop 'Thematisch werken in de dramales' tijdens de Cultuurconferentie in Beverwijk.

Hieronder vind je alle oefeningen die we tijdens de workshop gedaan hebben op een rij, plus nog een aantal extra.

Inclusief instructievideo's en muzieksuggesties.

Ik wens jou en je leerlingen veel plezier met de dramalessen!


Met theatrale groet,


Eva Mesman


P.S. Vragen? Neem gerust contact met me op via eva@dramaonline.nl

Oefeningen bekijken

Compliment voor jullie site! Als ik in m'n eentje een les zit voor te bereiden staat tegenwoordig jullie site er bij op mijn laptop. Net alsof je met een collega aan het sparren bent over de inhoud van de les. Veel variatie, goeie tips en overzichtelijk te gebruiken programma's met de aangeboden zoekfilters. Ik kan altijd vinden wat ik nodig heb. Super!

Brecht Schenkeveld 

docent drama Kunstkwartier

Ik ben juf in het tweede leerjaar in een Belgische klas. Dat zijn kinderen van 7 en 8 jaar. Een poos geleden begon ik met het uitwerken van jullie lessen.

Met succes! De kinderen durven spelen, gaan helemaal op in hun rol en ze zijn o zo blij als het weer donderdagnamiddag is.

Ze noemen het spelen en ik zie hen groeien.

Dank voor al de fijne tips.

Griet De Smedt over DramaOnline

Griet De Smedt

leerkracht Vlaanderen

De DramaOnline-lessen zijn voor kinderen direct en makkelijk te bevatten. Ze zijn duidelijk en niet te moeilijk. Veel oefeningen zijn van deze tijd en sluiten goed aan bij de belevingswereld van kinderen. Het materiaal kan ook een handvat zijn om zelf op door te improviseren.

Ied van Lierop over DramaOnline

Ied van Lierop

schrijfster en regisseuse groep-8-musicals

De beek

De leerlingen staan in een kring, rondom een denkbeeldige beek. Op jouw teken springen zij in de beek en wassen zich. Tijdens het wassen gebruiken zij hun stem. Na een korte wasbeurt stappen de leerlingen op jouw teken weer uit de beek.

Het water in de beek verandert telkens, waardoor het stem- en lichaamsgebruik ook verandert.

Voorbeelden: normaal water, ijskoud water, warm water, slijmerig water, water met op de bodem puntige stenen, water met daarin gevaarlijke dieren.

Tip: Zorg ervoor dat de leerlingen goed hun stem gebruiken tijdens het wassen en dat ze geen fysiek contact hebben met elkaar.

Umbekische bergdorpje

De leerlingen staan in een kring. Leer hen het Umbekische bergdorpdansje aan.

1. Klassikaal aanleren

2. Samen dansen zonder leerkracht

3. Battle in 2 rijen tegenover elkaar

4. Om de beurt in het midden een beweging laten zien

5. Ieder groepje maakt een eigen dans (midden- en bovenbouw) & presentatie

Muziek: Les CD 1, nr. 15

Ontsnapte gevangenen

Je verdeelt de leerlingen in maximaal 5 groepen. Elke groep gaat in de ruimte achter elkaar staan. De leerlingen zijn ontsnapte gevangenen. Degene die voorop loopt, beeldt uit welke route zij gaan en in welke handelingen zij daarbij nodig hebben. Laat enkele voorbeelden zien: over slootjes springen, slingeren aan een touw en tijgeren over de grond. De volgers doen dit zo goed mogelijk na.

Wanneer je de muziek stopt, staan de leerlingen stil. Jij of één van de leerlingen speelt op dat moment de politieagent, die op zoek is naar de gevangenen. Als de muziek weer start, sluit de voorste leerling achter de laatste aan en beeldt de volgende een nieuwe route uit.

Tip: Deze oefening is zeer geschikt om aan te passen als onderdeel van een thema. De gevangenen kunnen ook Sneeuwwitjes zijn op de vlucht voor de jager of dieren die proberen te ontsnappen uit de dierentuin.

Muziek: Les CD 1, nr. 19

Beelden maken

De leerlingen lopen door de ruimte. Zij kunnen op een gekozen moment zelf een beeld beginnen of aansluiten bij een ander beeld. De leerlingen besluiten wanneer ze verder willen lopen en opnieuw een beeld vormen.Tip: Je kunt de leerlingen thema's geven waarbinnen de beelden gemaakt worden. Bijvoorbeeld: sprookjes, het weer of emoties.

Muziek: Les CD 1, nr. 4

Locatie spelen + presentatie

De leerlingen zitten aan de kant. Je noemt een locatie waar veel verschillende handelingen mogelijk zijn. Voorbeelden: restaurant, strand, supermarkt, kermis, circus.

De leerlingen gaan om de beurt de vloer op en beelden een handeling uit die past bij de locatie. In het geval van een restaurant bijvoorbeeld afwassen of bedienen. De leerlingen blijven deze handelingen uitbeelden tot iedereen op de vloer staat en de locatie dus compleet is. Er mag contact gemaakt worden, maar de handelingen blijven zoals ze gekozen zijn en er wordt geen tekst gebruikt. Voer deze opdracht met verschillende locaties uit.

Verdeel hierna de leerlingen in groepjes. Ieder groepje repeteert een locatie in handelingen zonder geluid. Kan het publiek raden om welke locatie het gaat?

Muziek: Les CD 1, nr. 5

Zin in nog meer lesmateriaal van DramaOnline?

Het geven van een dramales was nog nooit zo gemakkelijk!

  • Krijg meer zelfvertrouwen in het geven van een dramales
  • Volop kant-en-klaar lesmateriaal beschikbaar dat aansluit bij jouw leerlingen
  • Altijd actuele dramalessen, die aansluiten bij prentenboeken, feestdagen, Kinderboekenweek, etc.
  • Nooit meer op zoek naar geschikte muziek of spelkaarten; met één druk op de knop alles op een presenteerblaadje
  • DramaOnline is vanaf iedere locatie met internet te gebruiken, via PC, laptop, tablet en mobiel
  • Weinig of veel ervaring, een kleine of grote groep, kleuters of bovenbouwers; pas je lesstof naar wens aan
  • Ruim 3000 enthousiaste leerkrachten in Nederland en Vlaanderen gingen je voor!

Vraag een abonnement op DramaOnline aan 

en krijg vandaag nog toegang tot:

Abonnement - lessen en oefeningen

Honderden dramalessen en -oefeningen

Met onze complete dramalessen ben je met één druk op de knop klaar. Noodzakelijke materialen, zoals theaterteksten en spelkaarten, maken wij direct voor je beschikbaar. Dus zonder veel voorbereiding direct aan de slag!

Gemakkelijk en duidelijk een dramaoefening aan je klas overbrengen

Inspirerende instructievideo's

Sommige dramaoefeningen zijn lastig met woorden te beschrijven. Om die reden hebben wij bij inmiddels ruim 160 oefeningen in de lesmethode instructievideo's toegevoegd die laten zien wat een opdracht inhoudt. Op deze manier helpt DramaOnline je de dramales gemakkelijk en duidelijk aan de groep over te brengen.

Abonnement - basisleerlijnen

Ontwerp je eigen leerlijn

Naast de kant-en-klare dramalessen die DramaOnline voor je beschikbaar heeft, heb je ook de mogelijkheid om zelf leerlijnen te creëren. Onze leerlijnmodule helpt je graag een passende leerlijn drama te ontwikkelen. Zo kun je je lesprogramma afstemmen op jouw wensen en behoeften.

Theatrale muziek bij al het lesmateriaal

Theatrale muziek bij het lesmateriaal

Muziek is een belangrijk onderdeel binnen een dramales, maar het vinden van de juiste sfeer is een lastige zoektocht. Binnen de oefeningen en lessen in DramaOnline kun je direct bijpassende muziek afspelen of je kunt gebruik maken van onze Les CD. Zo hoef je nooit meer op zoek in je CD-collectie.

Abonnementen DramaOnline

gebruik de kortingscode: cultuur

Schoolabonnement

257 euro

i.p.v. 277 euro per jaar

Basisscholen in Nederland

& België

14 dagen garantie

Wij zijn ervan overtuigd dat DramaOnline alles in zich heeft om jou te ondersteunen en inspireren in het geven van drama. Mocht je desondanks toch niet tevreden zijn over onze dramamethode, dan heb je de eerste 14 dagen een 'niet goed, geld terug-garantie' op je aankoop. 

Je kunt dus zonder risico uitproberen of DramaOnline bij je past.

14 dagen proberen of DramaOnline bij je past

Evaluatie door Susan Spekschoor

'Als leerkracht weet je zeker dat je een verantwoorde les hebt, bespaar je tijd en kun je zelf een leerlijn samenstellen voor een schooljaar.

Ik vind het een aanrader en zeker een meerwaarde voor scholen!'

'De kinderen kunnen na het instructiefilmpje en de warming-up snel aan de slag en zijn dolenthousiast.'

door Susan Spekschoor - 2015

Evaluatie door COS

'De digitale lessen zijn fantastisch. Met een druk op de knop krijg ik alles op een presenteer-blaadje. Hoe makkelijk kun je het krijgen?'

'De digitale lessen zijn fantastisch. Met een druk op de knop krijg ik alles op een presenteer-blaadje. Hoe makkelijk kun je het krijgen?'

door Vaktijdschrift 'COS' - 2013

Evaluatie door Juf Janneke

'Ik kan niet anders zeggen: het is heel goed te gebruiken, de lessen zijn actueel en je hebt niet veel voorbereiding nodig. Als je een abonnement hebt, log je in en je zoekt iets dat je gebruiken kunt in een vrij groot bestand met allemaal onderwerpen en dramalessen bij prentenboeken. Er is keuze genoeg. Voor de Kinderboekenweek kwam ik al een paar hele leuke lessen tegen!'

'Er zijn heel veel leuke lessen en ook mogelijkheden om te differentiëren zonder dat het mij veel extra werk kost.'

door Juf Janneke - 2014

Veelgestelde vragen

Waar bestaat een abonnement op DramaOnline uit?

Met een abonnement op DramaOnline heb je een jaar lang toegang tot al ons lesmateriaal. Kant-en-klare dramalessen, honderden dramaoefeningen en de digitale leerlijnmodule. Aanvullende lesmaterialen, zoals spelkaarten, theatrale muziek en instructievideo's zijn inbegrepen. Ook heb je altijd de beschikking over het nieuwe lesmateriaal dat gedurende het schooljaar door ons ontwikkeld wordt.


Welke abonnementsvormen zijn er?

DramaOnline is beschikbaar in verschillende abonnementsvormen: een schoolabonnement, een professional abonnement en een PABO-abonnement.

Bij het schoolabonnement hebben al je collega's binnen de school een jaar lang onbeperkt toegang tot de lesmethode voor groep 1 t/m 8. De prijs van 257 euro per jaar is een vast totaalbedrag onafhankelijk van de grootte van de school.

Een professional abonnement is gelijk aan het schoolabonnement, maar geeft toegang voor slechts één persoon tot het lesmateriaal voor groep 1 t/m 8. Geschikt voor o.a. vakleerkrachten en dramadocenten. Met het abonnement voor instellingen kunnen meerdere vakdocenten binnen een team gebruik maken van ons lesmateriaal.

Met het PABO-abonnement kunnen alle studenten en docenten van een opleiding werken met DramaOnline.

Op welke manier krijg ik toegang tot DramaOnline?

Vraag bovenaan deze pagina het door jou gewenste abonnement aan. Na activering door ons, ontvang je automatisch per mail je inloggegevens. Met deze gegevens kun je op www.dramaonline.nl/methode inloggen en direct aan de slag met onze lesmethode.


Wat is de duur van mijn abonnement?

Alle abonnementen van DramaOnline zijn een jaar actief. Na afloop van deze periode wordt het abonnement voor opnieuw een jaar verlengd, tenzij je het abonnement per e-mail (klantenservice@dramaonline.nl) opzegt, met inachtneming van een opzegtermijn van 1 maand.


Hoe werkt de betaling voor een abonnement?

Na bestelling van een abonnement, krijg je de mogelijkheid de betaling direct online (via Ideal, MisterCash of DirectEBanking) of via vooruitbetaling per bank te voldoen. Voor scholen is er de optie op rekening te betalen.


Kan DramaOnline ook in België gebruikt worden?

Absoluut! We hebben inmiddels veel enthousiaste gebruikers in Vlaanderen, zowel basisscholen als leerkrachtenopleidingen. De groepsindeling binnen het Vlaamse onderwijs is anders, maar DramaOnline kan zonder al te veel moeite ingezet worden in België.

DramaOnline heeft ervoor gezorgd dat ik voor de klas met zelfvertrouwen drama geef. 

Vroeger durfde ik dit zelfs niet voor de groep. 

Dramaonline geeft me echter dat zetje om me ten volle te geven en de leerlingen hiervoor warm te maken. Waarvoor dank!

Kurt Braeye, leerkracht Vlaanderen

Klaar voor de start?