Creatieve Kronkel van de Maand

Met onze Creatieve Kronkel van de Dag kun je je leerlingen op een creatieve manier kunt laten beginnen aan de schooldag. Deze fantasievolle opdrachten vormen een belangrijk onderdeel van onze online lesmethode. Elke week in een schoolperiode staat er in de lesmethode een nieuwe Kronkel klaar ter inspiratie.

Maar niet alleen onze abonnees kunnen gebruik maken van de Creatieve Kronkels. Want vanaf nu plaatsen wij elke maand op deze pagina een nieuwe Creatieve Kronkel van de Maand. Zo kun je toch samen met je leerlingen op een creatieve manier de dag starten.


Bij deze Creatieve Kronkel bepalen jullie samen de verloop van het verhaal. Het verhaal begint met 'In dit kasteel wonen een koning en een koningin...'.

1. In dit kasteel wonen een koning en koningin. Niemand durft bij hen op bezoek te komen. Er gebeurt namelijk iets heel vervelends als je de koningin recht in de ogen kijkt. Wat gebeurt er dan?
2. Toen de koningin een jong meisje was, was er nog niets aan de hand. Ze was een meisje zoals alle andere meisjes. Maar door die ene gebeurtenis ging het mis. Wat is er gebeurd?
3. De koning heeft geprobeerd zijn vrouw te helpen. Hij heeft bijvoorbeeld een houthakker uitgenodigd om de koningin beter te maken. Wat heeft de houthakker gedaan? Hielp het?
4. De koning en koningin hebben veel personeel in het kasteel. Een kok, kamermeisjes, tuinmannen. Ook zij willen natuurlijk niet in de ogen van de koningin kijken. Welke oplossing hebben ze hiervoor bedacht?
5. Op een dag kijkt een van de kamermeisjes toch in de ogen van de koningin. Wat gebeurt er?
6. Het kan nog goed aflopen met het kamermeisje, maar alleen als ze wordt aangeraakt door een bepaald dier. Door welk dier?

Maak het verhaal af. Wat gebeurt er? Hoe loopt het af? Schrijf het op of vertel het aan iemand anders.

De Creatieve Kronkel gaat deze maand over Sinterklaas. Samen met je leerlingen ga je nadenken over de Goedheiligman.


Stel dat Sinterklaas een vrouw is. Hoe zou ze dan kunnen heten?

Voor aanvang van de schooldag plaats je de kronkel op het digibord. Bij binnenkomst in de klas zien de leerlingen deze opdracht en kunnen er direct over nadenken. Soms alleen, soms in tweetallen of kleine groepjes. De uitkomsten en ideeën kunnen vervolgens klassikaal gedeeld worden. Zo kun je cognitieve dagopeners (“de som van de dag”) afwisselen met creatieve opdrachten.

Gedurende de verschillende lockdowns door corona hebben wij een aantal Creatieve Kronkels op een rijtje gezet, die je ook tijdens het thuisonderwijs kon gebruiken. Of thuis met de kinderen als je vakantie hebt. Maar deze kun je natuurlijk nu ook prima inzetten om de dag mee te beginnen.

Naar de 10 Creatieve Kronkels

De Creatieve Kronkels zijn een vast onderdeel van onze lesmethode. Als abonnee krijg je elke week in een schoolperiode een nieuwe Creatieve Kronkel, die je op je lesprogramma kunt zetten. Meer weten over onze abonnementen?

Klik hier voor meer informatie

Over de schrijver
Rik startte ruim 15 jaar geleden als groepsleerkracht op een Daltonschool. Inmiddels is hij ICT-coördinator op een aantal basisscholen. Uit zijn liefde voor het vak drama en voor ICT is het idee voor DramaOnline ontstaan. Binnen DramaOnline houdt hij zich bezig met het ontwikkelen van het systeem achter de lesmethode en de multimediale toepassingen.
Reactie plaatsen