Creatieve Kronkel van de Dag - elke dag een creatief moment
26 december 2021 

Creatieve Kronkel van de Dag - elke dag een creatief moment

Vorig jaar introduceerden wij de Creatieve Kronkel van de Dag. Dat zijn korte opdrachten waarmee je de leerlingen op een creatieve manier kunt laten beginnen aan de schooldag, zowel thuis bij thuisonderwijs als tijdens een normale schoolweek in de klas. 

Inmiddels vormen de Creatieve Kronkels een belangrijk onderdeel van onze online lesmethode. Elke week in een schoolperiode vind je er een nieuwe Kronkel ter inspiratie.

Op deze pagina hebben wij maar liefst 10 Creatieve Kronkels voor je op een rijtje gezet, omdat je ze ook heel leuk tijdens de vakantie kunt toepassen.

Hoe gebruik ik een Creatieve Kronkel van de Dag in de klas?

Voor aanvang van de schooldag plaats je de kronkel op het digibord. Bij binnenkomst in de klas zien de leerlingen deze opdracht en kunnen er direct over nadenken. Soms alleen, soms in tweetallen of kleine groepjes. De uitkomsten en ideeën kunnen vervolgens klassikaal gedeeld worden. Zo kun je cognitieve dagopeners (“de som van de dag”) afwisselen met creatieve opdrachten.

10 gratis Creatieve Kronkels voor tijdens vakantie

Hieronder vind je maar liefst 10 Creatieve Kronkels. Ze zijn namelijk ook heel leuk om tijdens de vakantie te doen. Op het strand of tijdens een lange autorit bijvoorbeeld. Zo kun je samen met je kinderen regelmatig een creatief momentje inbouwen.

1. Creatieve Kronkel 'Goedemorgen'
Stel dat er een klein landje tussen Duitsland en België ontdekt wordt. Hoe zeggen de mensen daar ‘Goedemorgen’?

Bespreek met de kinderen hoe dit landje heet en wat voor taal de mensen er spreken. Is dat een bestaande taal of een geheel nieuwe taal? Bedenk vervolgens hoe de mensen elkaar begroeten. Ga je zelf met de auto in deze regio op vakantie? Dan kun je ook met de kinderen op de kaart kijken waar het landje ongeveer zou kunnen liggen.

2. Creatieve Kronkel 'Kleurcode'
Bedenk een naam voor een nieuw uitgevonden kleur.

Vraag aan de kinderen wat voor nieuwe kleur zij kunnen bedenken. Uit welke kleuren bestaat deze nieuwe kleur? Je kunt hem eventueel ook proberen te mengen met verf! Als de nieuwe kleur volgens jullie perfect is, kunnen jullie er een mooie naam voor bedenken.

3. Creatieve Kronkel 'Belangrijke uitvinding'
Welke uitvinding moet volgens jou nodig gedaan worden?

Bespreek met de kinderen wat belangrijke uitvindingen uit het verleden waren. Laat de kinderen daarna nadenken over welke uitvinding nodig gedaan moet worden. Je kunt ze de uitvinding ook laten tekenen!

4. Creatieve Kronkel 'Een alternatief sprookje'
In het sprookje ‘Hans en Grietje’ vinden de broer en zus de weg naar hun huis terug. Bedenk een ander einde, waarbij ze de weg terug niet vinden, maar het verhaal wel goed afloopt.

Voor deze Creatieve Kronkel van de Dag kun je het verhaal van Hans & Grietje voorlezen. Of vertel in het kort waar het sprookje over gaat. Verzin daarna samen met je kinderen een ander einde.

Wat zou er gebeuren als ze niet bij hun huis waren uitgekomen, maar op een heel andere plek? Waar zou dat zijn? Hoe ziet die plek eruit? Wie is er nog meer op die plek? En hoe zouden ze daar zijn gekomen? Hoe eindigt het verhaal dan?

5. Creatieve Kronkel 'Van klein naar groot'
Schrijf het kleinste dier op dat je kent. Hierna schrijf je een iets groter dier op. Ga hiermee door totdat je bij het grootste dier dat je kent bent aangekomen. Maak de lijst met dieren zo lang mogelijk.

Kunnen de kinderen nog niet schrijven? Laat ze dan om de beurt een dier tekenen, zodat het een tekenvel vol mooie dieren wordt. Deze oefening kun je ook heel goed in de auto doen door om de beurt een dier te noemen.

6. Creatieve Kronkel 'Een eigen verhaal'
Vertel samen een verhaal, waarbij je om de beurt een woord zegt. Het verhaal begint met ‘Toen ik vanochtend wakker werd…’

Maak samen met de kinderen een mooi, grappig of leuk verhaal. Waar zal het bij jullie over gaan? Het verhaal mag verzonnen zijn, maar het moet grammaticaal wel kloppen.

7. Creatieve Kronkel 'Een magische toverdrank'
Welke 5 ingrediënten moeten volgens jou in een bijzondere toverdrank?

Stel je mag een toverdrankje brouwen. Welke dingen mogen er in jouw drankje niet ontbreken? Wat gebeurt er als je het toverdrankje drinkt? Misschien heb je ook nog wel een extra toverdrank nodig om de betovering te verbreken!

8. Creatieve Kronkel 'Plaatjesverhaal'
Bedenk een kort verhaal met deze vijf plaatjes. Vertel je verhaal aan iemand anders.

Je ziet een plaatje van een elf (of kabouter), een appel, een schommel, een vogelnest en een (papieren) vliegtuigje. Kun jij hier een leuk verhaal van maken? En aan wie ga jij jouw verhaal vertellen?

9. Creatieve Kronkel 'Wonderlijke wolken'
Wat zie je allemaal in deze wolkenlucht?

Op dit plaatje zie je een mooie wolkenlucht. Wat voor vormen zie je in de wolkenlucht? Een dier of een voertuig bijvoorbeeld? Of iets anders?

Deze oefening is ook heel leuk om zelf in de tuin of op het strand te doen. Kijk naar de lucht en bespreek wat je ziet!

10. Creatieve Kronkel 'Mug versus tijger'
Bedenk 5 redenen waarom een mug jaloers zou kunnen zijn op een tijger.


Bekijk de twee plaatjes eens. Wat zijn de voordelen van een tijger te zijn? Waarom zou het leuk zijn om een mug te zijn? En waarom zou de mug jaloers zijn op de tijger?

Meer Creatieve Kronkels voor in jouw klas?

Wil je ook elke week een nieuwe Creatieve Kronkel van de Dag ontvangen? Neem dan een abonnement op onze online lesmethode. De Creatieve Kronkels zijn namelijk gratis te gebruiken voor onze abonnees.

Kijk hier voor meer informatie over onze lesmethode.

Over de schrijver
Eva is jeugdtheatermaker en dramadocent. Vanuit haar ervaring met cultuureducatie binnen het basisonderwijs is het idee voor DramaOnline geboren. Binnen DramaOnline is Eva verantwoordelijk voor het ontwikkelen van het lesmateriaal en het geven van trainingen.
Carien Pelster
Door

Carien Pelster

op 16 Mar 2020

Mooi initiatief! Ik ga deze op mijn school zeker inzetten, Dank jullie wel.

Rik (DramaOnline)
Door

Rik (DramaOnline)

op 18 Mar 2020

Wat fijn om te horen, Carien. Succes met de kronkels!

Dayenne van de Geijn
Door

Dayenne van de Geijn

op 18 Mar 2020

Geweldig dit! Hoe laat komen deze kronkels iedere dag 'vrij'? Top idee dit! Complimenten!!!

Rik (DramaOnline)
Door

Rik (DramaOnline)

op 18 Mar 2020

Dank je wel, Dayenne! De kronkels worden iedere werkdag om 9.00 uur "losgelaten" op Facebook, Instagram en deze pagina. :-) Deel ze gerust zodat zoveel mogelijk thuiszittende kinderen en ouders creatief aan de slag kunnen. Veel plezier ermee!

Hilde
Door

Hilde

op 19 Mar 2020

Wat een fijn initiatief! Onze kinderen zullen er blij mee zijn (en de ouders ook). Leuke ideetjes zie ik al verschijnen. Dank je wel om dit voor iedereen open te zetten.

Rik (DramaOnline)
Door

Rik (DramaOnline)

op 20 Mar 2020

Graag gedaan, Hilde! Mooi om op deze manier iets bij te kunnen dragen.

Niesje
Door

Niesje

op 20 Mar 2020

Bij drama verwacht ik eerder bewegingskronkels.... ik hoop dat jullie die ook nog gaan bedenken en toevoegen.

Rik (DramaOnline)
Door

Rik (DramaOnline)

op 23 Mar 2020

Hallo Niesje, De Creatieve Kronkels hebben we wat breder getrokken dan alleen bewegen en drama. Dus bijvoorbeeld associëren, fantaseren en samenwerken. Elementen die ook van belang zijn tijdens een dramales. Ook omdat we dit soort kronkels uiteindelijk ook in de methode willen toevoegen als dagopener. Dan is veel bewegen niet ideaal. Maar wie weet komen er nog wat meer fysieke kronkels bij. :-)

Agnes Jansen
Door

Agnes Jansen

op 09 Apr 2020

De creatieve kronkels zijn echt super leuk. Ik stuur elke dag een berichtje aan de kinderen met daarin deze kronkels. De kinderen zijn zeer enthousiast. Bij de opdracht met het hout zag ik zelfgemaakte tuinstoelen verschijnen, een hele hindernisbaan van hout. dank je wel!!

Rik (DramaOnline)
Door

Rik (DramaOnline)

op 10 Apr 2020

Wat ontzettend leuk om te horen, Agnes. Dank voor het compliment! We gaan voorlopig nog even door met deze kronkels. En als je leuke foto's hebt die wij op de site mogen plaatsen (zonder herkenbare gezichten), zijn die welkom. Altijd leuk om andere leerkrachten, ouders en kinderen hier mee te kunnen inspireren. Fijne Paasdagen alvast!

Reactie plaatsen