Een vleugje poëzie in jouw dramales
22 januari 2023 

Een vleugje poëzie in jouw dramales

Van 26 januari tot en met 1 februari 2023 is het Poëzieweek. Het thema is dit jaar Vriendschap. De themaweek start met de Gedichtendag op 26 januari.

Wist je dat gedichten een mooie inspiratiebron zijn voor dramaonderwijs? In onze lesmethode vind je dan ook diverse dramalessen, die een vleugje poëzie kunnen toevoegen aan jouw lesprogramma.

Kies jij een mooie les rondom de gedichten van Annie M.G. Schmidt of laat je je leerlingen op een speelse wijze kennis maken met een speciale dichtstijl?

  • Dikkertje Dap (Groep 1/2): een dramales voor kleuters over het meest bekende gedicht van Annie M.G. Schmidt. De leerlingen gebruiken de avonturen van Dikkertje Dap om hun eigen avonturen uit te beelden.
  • De Spin Sebastiaan (groep 3/4): een dramales over het noodlottige avontuur van een spin uit het verhaal van Annie M.G. Schmidt. De leerlingen zetten in groepjes de strofes van het gedicht om in tekst en beweging.
  • De heks van Sier-kon-fleks (groep 5/6): een grappige dramales over de bekende heks Sier-kon-fleks van Annie M.G. Schmidt die de stad plaagt met haar plagerijen. De leerlingen bedenken nieuwe strofes en koppelen hier bewegingen aan.
  • Dada-gedichten (groep 5/6): een dramales over een Dada-gedicht, een eenvoudig gedicht waarbij de vaste regels worden losgelaten. De leerlingen zetten de gedichten om in een bewegingsscène.
  • Omgekeerde wereld (groep 5/6): een dramales over omkeringen in tekst met als uitgangspunt het gedicht ‘Leuk is raar’ van Harry Jekkers en Koos Meinderts. De leerlingen maken in groepjes een couplet voor een eigen “omgekeerde wereld gedicht”.
  • Gedichtendans (groep 7/8): een dramales over elfjes, een gedichtsoort bestaande uit 11 woorden verdeeld over 5 regels. De leerlingen schrijven door middel van stoelendans elke een elfje, welke zij vervolgens in drietallen omzetten naar een scène.
  • Als iemand ooit mijn botjes vindt (groep 7/8):  een dramales waarin gedichten met niet-gebruikte Nederlandse woorden tot leven komen als spannende dieren. De leerlingen zetten een aantal gedichten uit het boek van Jaap Robben en Benjamin Leroy al improviserend om in spel.

Bovenstaande dramalessen en -oefeningen zijn gratis te gebruiken voor onze abonnees. Nog geen abonnement op DramaOnline? Kijk hier voor meer informatie over onze lesmethode.

Over de schrijver
Rik startte ruim 15 jaar geleden als groepsleerkracht op een Daltonschool. Inmiddels is hij ICT-coördinator op een aantal basisscholen. Uit zijn liefde voor het vak drama en voor ICT is het idee voor DramaOnline ontstaan. Binnen DramaOnline houdt hij zich bezig met het ontwikkelen van het systeem achter de lesmethode en de multimediale toepassingen.
Reactie plaatsen